Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Care țări europene depind de gazul rusesc

10 mar. 2022,, 00:30   Externe
4080 0

Oficialul american Anthony Blinken a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Tallinn, Estonia, că Europa "are absolut nevoie" să renunțe la importurile de resurse energetice din Rusia și să găsească noi surse, de preferință proprii, pentru a satisface necesitățile de gaze.

El nu aprobă dependența mai multor state de pe continent de Rusia și subliniază că Vladimir Putin "folosește acest lucru ca armă”, transmite Noi.md.

Din cauză războiul în Ucraina, Europa riscă să se confrunte cu o criză energetică cauzată de dependența mai mare a continentului de gazul rusesc, care vine prin conducte. Gazul natural lichefiat (GNL), care poate fi transportat pe distanțe lungi pe nave marfare, înainte de a fi regazificat, ar putea fi o soluție potențială în cazul unei astfel de crize, dar el este greu de găsit și realizat. Principalii producători de GNL sînt SUA, Qatar și Nigeria.

Datele Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei arată care țări vor prezenta cel mai mare risc în cazul înghețării sau embargoului gazelor rusești. Conform ultimelor date disponibile, printre cele mai mari economii din Europa, Germania importă aproximativ jumătate din gazul său din Rusia, în timp ce Franța primește din Rusia doar un sfert din gazul său. Pentru Franța, cea mai mare sursă de gaz era Norvegia, care furniza 35%. Și Italia va fi printre cele mai afectate state, deoarece va depinde de gazul rusesc în proporție de 46%.

Marea Britanie se află într-o poziție diferită, primind jumătate din livrările sale de gaze din surse interne și importînd în principal din Norvegia, precum și din Qatar. Nici Spania nu esteinclusă în lista principalilor cumpărători ai Rusiei, cei mai mari parteneri comerciali ai țării fiind Algeria și SUA.


Unele țări europene mici se bazează exclusiv pe gazul rusesc, și anume Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Moldova. Conform celor mai recente date disponibile, dependența a depășit 90% din livrările de gaze și în Finlanda și Letonia și 89% - în Serbia. Dependența scăzută este observată în Olanda, România și practic nu există dependență de gazul rusesc în Georgia, Irlanda și Ucraina. Cu toate acestea, Ucraina cumpără gaze naturale din UE din 2015, după conflictul armat anterior cu Rusia din cauza Crimeei Aceasta înseamnă că ea poate primi gaz rusesc prin reimport.

26768

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?