X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Sfaturi practice despre cum să scapi de țînțari

18 apr. 2021,, 01:02   Externe
3004 0

7 sfaturi practice despre cum să scapi de țînțari. Odată cu apariția căldurii, vin și țînțarii care ne deranjează și nu ne lasă să ne odihnim. În țara noastră există peste 50 de specii de țînțari, care ne creează o stare de disconfort prin bîzîitul enervant, dar și prin senzația de mîncărime de la nivelul pielii.

Din fericire, există cîteva metode la care putem să apelăm pentru a scăpa de țînțari.

Odată cu apariția verii încep să-și facă simțită prezența și țînțarii. Femelele se hrănesc cu sîngele mamiferelor și al oamenilor, iar mușcătura acestora provoacă o serie de reacții neplăcute. După înțepătura unei astfel de gîngănii, vei observa o umflatură în zona respectivă. De asemenea, te poti confrunta cu mai multe mușcături în aceeași zonă.

La început umflatura este moale, dar imediat zona se întărește și se înroșeste. În cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit, reacțiile pot fi mai severe și se poate declanșa urticaria sau pot apărea mai mulți noduli limfatici inflamați. În cazuri foarte rare, cel puțin la noi în țară, reactia alergică poate duce la dureri în corp, cefalee și febră.

Din fericire, există mai multe variante prin care puteți ține la distanță aceste gîngănii enervante. Cea mai simplă și cunoscută metodă este plasa de țînțari și sprayurile din comerț. Însă, acestea sînt toxice și miros destul de urît, așa că ne-am gîndit la soluții naturale și ieftine pe care le aveți prin casă. Mai jos vă prezentăm cîteva metode prin care puteți scăpa de țînțari.


Metode de a scapa de tantari

1. Bicarbonatul de sodiu

Deja știți că acest ingredient este bun la orice, inclusiv la îndepărtarea țînțarilor. Cu siguranță ai în bucătărie un plic de bicarbonat de sodiu pe care-l vei aprecia și mai mult după ce te va ajuta să scapi de aceste gîngănii. Tot ceea ce trebuie să faci este să amesteci o linguriţă de ulei de măsline, o linguriţă de bicarbonat de sodiu și cinci linguri de oțet de mere. Soluția obținută o adaugi într-un recipient mai vechi în care ai avut deja o soluție pentru țînțari. Mirosul acestei compoziții îi va ține la distanță mult timp de acum încolo.

2. Lămîia

Lămîia este un alt inamic al țînțarilor, iar ca să te convingi de acest lucru taie patru felii și pune-le timp de o oră la fiert în 250 ml apă. Apoi, răcește soluția cu apă, pune-o într-un recipient și pulverizeaz-o în camere.

3. Busuioc

Mirosul frunzelor de busuioc nu este deloc pe placul țînțarilor. Așează bucheţele de busuioc în dreptul ferestrelor sau cumpără ghivece cu busuioc pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor. Astfel, țînțarii nu vor îndrăzni să se mai apropie de locuința ta. Mai poți încerca şi cu alte plante aromatice precum rozmarin sau pelin.

4. Frunze de nuc

Tot ceea ce trebuie să faci este să pui într-un bol de sticlă sau din inox mai multe frunze de nuc şi să le arzi. Fumul și mirosul pe care-l emană acestea îi va ține la distanță.

5. Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale au un miros foarte puternic și respingător pentru țînțari. Pune în lampa de aromaterapie cîteva picături de ulei esenţial de mentă, cedru, eucalipt. Aromele vor ţine la distanţă toate gîngăniile din locuința ta.

6. Menta

Țînţarii urăsc mirosul de mentă. Astfel, o soluție este să așezi unul sau două ghivece cu mentă pe pervazul camerelor din locuinţa ta.

7. Usturoiul

Un ingredient pe care-l folosești adesea la gătit te poate ajuta în lupta cu țînțarii. Tot ce trebuie să faci este să zdrobești cîţiva căţei de usturoi şi să-i pui într-un bol. Acesta trebuie așezat pe noptiera de lîngă pat sau, dacă te deranjează mirosul, ţine-l pe masă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?