X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Studiu: Cei care beau ceai, trăiesc mai mult și-s mai sănătoși

3 dec. 2022,, 20:30   Externe
3771 0

Consumul de ceai de cel puțin 3 ori pe săptămînă crește speranța de viață și are beneficii pentru organism, arată un studiu recent, publicat într-un jurnal al Societății Europene de Cardiologie.

Un consum regulat de ceai este asociat cu un risc scăzut de boli cardiovasculare, consideră cercetătorii implicați în acest studiu¹. Se pare că efectele favorabile pentru sănătate vin mai ales din consumul de ceai verde, pentru persoanele care preferă această băutură pe termen lung.

Consumul de ceai prelungește viața

Analiza a inclus 100.902 participanți fără istoric de infarct, accident vascular cerebral (AVC) sau cancer. Participanții au fost clasificați în două grupe: cei care beau frecvent ceai (de trei sau de mai multe ori pe săptămînă) și cei care nu beau ceai niciodată sau beau rar (de mai puțin de trei ori pe săptămînă). Apoi, au fost urmăriți timp de 7 ani.

Consumul regulat de ceai a fost asociat cu mai mulți ani fără probleme de sănătate și cu o speranță de viață crescută. De exemplu, analiza a estimat că băutorii de ceai „înrăiți” cu vîrste de 50 de ani, dacă s-ar confrunta cu o boala de inimă, ar dezvolta boala coronariană sau atacul cerebral cu 1,4 ani mai tîrziu decît cei care beau ceai rar sau nu beau deloc, transmite Noi.md cu referire la Doc.ro.


Comparativ cu persoanele care nu beau ceai deloc sau beau rar, cei care îl consumă frecvent au un risc mai mic cu 20% de a face un atac de cord sau un AVC și mai mic cu 22% de a dezvolta o boală cardiacă fatală.

Influența potențială a schimbărilor în comportamentul legat de consumul de ceai a fost analizată la o subcategorie de 14.081 de participanți, cu evaluare în două momente. Durata între cele două evaluări a fost de 8 ani, respectiv de 5 ani după al doilea sondaj. S-a concluzionat că acele persoane care consumau ceai în mod obișnuit și și-au menținut obiceiul aveau un risc de boala cardiacă și AVC cu 39% mai scăzut și un risc de boală cardiacă fatală cu 56% mai mic comparativ cu cei care au continuat să nu bea ceai deloc sau să bea arareori.

Efectele protectoare ale ceaiului au fost, astfel, mai mari printre persoanele care beau ceai regulat. Analiza mecanismelor acestei asocieri sugerează că principalii compuși din ceai, polifenolii, nu sînt stocați în organism pe termen lung. Astfel, aportul frecvent de ceai pe o perioadă lungă poate fi necesar pentru a se obține efectul cardioprotector.

Ceaiul verde, asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare

Într-o subanaliză a tipului de ceai, consumul de ceai verde a fost asociat cu un risc de boli cardiovasculare și AVC mai mic cu 25%. Nicio asociere semnificativă nu s-a observat în ceea ce privește ceaiul negru, mai ales că persoanele care beau ceai frecvent îl preferau pe cel verde celui negru.

Ar putea fi vorba de doi factori. În primul rînd, ceaiul verde este o sursă bogată de polifenoli, care protejează împotriva bolilor cardiovasculare și a factorilor de risc pentru acestea, precum hipertensiunea și dislipidemia. Ceaiul negru este complet fermentat și, în timpul acestui proces, polifenolii și pot pierde din calitatea antioxidantă. În al doilea rînd, ceaiul negru este de multe ori băut cu lapte. Cercetări anterioare au arătat că această combinație contracarează efectul favorabil pentru sănătate în ceea ce privește funcția cardiovasculară.

Analiza pe genuri a arătat că efectele protectoare ale consumului regulat de ceai erau mai pronunțate în cazul bărbaților decît al femeilor. Un motiv ar fi, consideră cercetătorii, că 48% dintre bărbații din studiu erau consumatori obișnuiți de ceai, în timp ce dintre femei, doar 20% consumau ceai regulat. Un alt motiv ar fi că femeile au o incidență mai mică a bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. Aceste diferențe au crescut probabilitatea de a avea rezultate semnificative statistic în rîndul bărbaților.

Proiectul este încă în desfășurare, deci e posibil ca rezultatele să devină și mai clare în timp, pe măsură ce vor fi implicate și alte persoane. Autorii concluzionează că studiile randomizate sînt justificate pentru a confirma rezultatele și a furniza dovezi pentru a se putea face recomandări legate de ghiduri alimentare și de stil de viață.

Sfat: Se recomandă ca ceaiul verde să fie băut dimineața sau înainte de a face exerciții fizice. Nu este indicat consumul de ceai verde împreună cu alte alimente și, pe cît posibil, nu după ora 15:00, deoarece poate provoca insomnii.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?