Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Preţul gazelor naturale în Europa este la cea mai redusă valoare din ultimele luni

27 ian. 2023,, 23:00   Externe
7073 0

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au coborît luni la cel mai redus nivel de după luna septembrie 2021, în condiţiile în care depozitele pline din China îi obligă pe furnizori şi îşi trimită cargourile încărcate cu gaze lichefiate spre continentul european, transmite Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut luni chiar şi cu 15%, ducînd declinul înregistrat de la începutul anului pînă la 27%, transmite digi.

Importatorii chinezi încearcă să direcţioneze spre Europa livrările programate pentru lunile februarie şi martie, pe fondul preţurilor reduse şi stocurilor mari de pe piaţa chineză. Aceste informaţii au calmat îngrijorările că relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze astfel că navele încărcate cu GNL vor fi redirecţionate dinspre Occident spre China. La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 3.49 p.m. cotaţiile futures la gaze erau în scădere cu 14% pînă la 55,48 euro pentru un Megawatt, după ce au scăzut timp de cinci săptămîni la rînd.

O perioadă prelungită de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru această scădere, notează Agerpres. Chiar dacă un val de frig este prognozat pentru această săptămînă, este foarte posibil să fie unul scurt şi insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni pe măsură ce cererea a fost ţinută sub control iar importurile de gaze lichefiate sînt la un nivel ridicat.

„Pentru moment nu se întrevede un sfîrşit la scăderile de pe piaţa europeană a gazelor. Situaţia de panică de anul trecut a fost înlocuită de încrederea că Europa va trece de iarnă fără nicio problemă de aprovizionare”, susţin analiştii de la firma de trading Energi Danmark A/S.


Cu toate acestea, există unele semnale de avertisment că criza declanşată de reducerea semnificativă a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa este departe de a se fi încheiat. Europa a fost „norocoasă” că vremea a ţinut cu ea dar aprovizionarea sa rămîne expusă la evenimentele geopolitice, a avertizat preşedintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan.

Chiar dacă preţurile la gaze au scăzut, ele sînt totuşi peste media multianuală pentru această perioadă a anului. Pentru moment însă piaţa europeană a gazelor naturale primeşte o mînă de ajutor şi din partea regenerabilelor. Graţie energiei electrice produsă din surse regenerabile, Europa foloseşte mai puţine gaze naturale pentru a produce electricitate.

Datele oficiale arată că, sîmbătă, turbinele eoliene din Germania a produs o cantitate record de electricitate o situaţie similară înregistrîndu-se în Marea Britanie.

1
2
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?