Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ultima misiune a Chinei către Lună s-a încheiat cu succes

17 dec. 2020,, 19:30   Externe
8195 0

Misiunea chineză Chang'e-5 a revenit pe Pămînt cu încărcătura de probe prelevate de pe Lună, potrivit BBC, care notează că joi, la ora locală 01:30, capsula cu materiale a aterizat în regiunea autonomă Mongolia Interioară.

Această misiune a fost prima în decurs de patru decenii, de la misiunile americane Apollo şi cele sovietice Luna, care aduce pe Pămînt mostre de sol de pe satelitul natural al Terrei, transmite Știri.md cu referire la stiripesurse.ro.

Noile specimene ar trebui să ofere informaţii importante de geologie şi istoria a Lunii.

Pentru China, o astfel de misiune de succes înseamnă şi o nouă demonstraţie de creştere a capabilităţii spaţiale.

Echipele de recuperare, spun jurnaliştii britanici care citează presa chineză, încearcă acum să localizeze capsula.


Chang'e-5 a fost lansată la finalul lunii noiembrie cu scopul de a aduce pe Pămînt 2 kilograme de material.

Oficialii chinezi au anunţat că misiunea a încheiat prelevarea de mostre de pe suprafaţă cu o zi înainte de termen, însă nu au precizat despre ce cantitate este vorba exact.

Capsula care a revenit era programată să plutească cu o paraşută deasupra regiunii Siziwang Banner din Mongolia Interioară.

Aceasta reprezintă şi locul folosit pentru revenirea astronauţilor chinezi.

Echipele de la sol este posibil să aibă nevoie de mai mult timp pentru a o localiza, deoarece iarna îngreunează acţiunea.

Astronauţii americani şi misiunile sovietice au adus, de-a lungul timpului, aproximativ 400 de kilograme de materiale de pe suprafaţa Lunii.

Dar toate aceste mostre sînt foarte vechi - de până la 3 miliarde de ani -, iar cele prelevate de Chang'e-5's ar trebui să fie diferite.

Misiunea chineză a ajuns în regiunea vulcanică Mons Rümker.

Probele de aici ar putea avea pînă la 1,3 miliarde de ani vechime, astfel că ar putea oferi noi informaţii despre structura internă a Lunii.

Chang'e-5 urmează altor două misiuni de succes ale Chinei spre Lună - Chang'e-3, în 2013, şi Chang'e-4, în 2019, care ajuns pe partea îndepărtată a Lunii, înregistrînd o premieră.

Pe parcursul următorului deceniu, China plănuieşte să înfiinţeze o bază robotică care să exploreze regiunea polului sudic.

Aceasta ar urma să fie dezvoltată cu ajutorul misiunilor Chang’e-6, 7 şi 8, pînă în 2030, şi extinsă în anii 2030, înaintea trimiterii aici a unor echipaje umane.

Pînă în 2030, China vrea să obţină şi probe de pe Marte. În luna iulie, a trimis o sondă fără echipaj uman spre Marte, aceasta fiind prima misiune independentă a sa către altă planetă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?