Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Josu dă o lecție pentru Guvernare. Cum poate fi controlată inflația

14 ian. 2022,, 14:15   Politică
3185 1

Politologul Victor Josu a venit cu un comentariu privitor la instrumentele de control a inflației și a creșterii nefondate a prețurilor. „Ceea ce cred este că cei care, cu nasul pe sus, și-au înscris în CV-uri studii la Harvard pur și simplu au chiulit de la lecțiile respective”, spune Josu.

„Nu pot crede că la Harvard să nu învețe că și în condițiile economiei de piață statul dispune de mai multe instrumente pentru a stopa creșterea nemotivată a prețurilor și a ține sub control inflația, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

Ceea ce cred este că cei care, cu nasul pe sus, și-au înscris în CV-uri studii la Harvard pur și simplu au chiulit (moldovenește vorbind, au cazionit) de la lecțiile respective. Și mai cred că bunul Dumnezeu nu întîmplător a îngăduit că acești chiulangii să ajungă să ne conducă.

Poate vom trage niște învățăminte?”, a scris Victor Josu pe Facebook.

Șefa statului a declarat, la sfîrșitul lui 2021, că atunci cînd se vorbește despre inflație, aceasta crește din cauza acestor „așteptări inflaționiste, nu din motive obiective”.


Banca Națională a Moldovei (BNM) a afișat prognoza privind rata inflației pentru 2022. Astfel, la începutul anului următor rata prognozată de este de 13,7%, urmată de o creștere de pînă la 14,7%.

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat ultimul raport asupra inflației din anul curent. Potrivit acestuia, rata anuală medie trimestrială a inflației a crescut pînă la 4,9 la sută, iar la finele trimestrului trecut inflația anuală a constituit 6,7 la sută.

Această creștere a fost determinată de factori interni și externi. Pe de o parte, a sporit cererea pe fondul majorării veniturilor populației, iar pe de altă parte prețurile pe piața locală au fost influențate de scumpirea produselor alimentare, petrolului și a altor materii prime pe piața internațională. Un impact l-a avut și ajustarea unor tarife aferente prețurilor reglementate.

Dacă la începutul anului creșterea la nivel global a presiunilor pro-inflaționiste era văzută ca un efect temporar, actualmente, majoritatea autorităților monetare, precum și FMI au atenționat despre accentuarea acestora și necesitatea măsurilor pentru contracararea efectelor negative.

Astfel, prognoza actuală a inflației, față de cea din raportul asupra inflației anterior, a fost revizuită în sus de către BNM. Scenariul de prognoză a inflației a fost elaborat în condiții de incertitudine sporită, cauzată în special și de lipsa unei informații certe privind majorarea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii casnici și agenții economici. În acest context, mărimea șocului aferent prețurilor reglementate depinde și de măsurile compensatorii ale Guvernului.

În acest an, inflația va atinge cota maximă pentru ultimii 20 de ani, afirmă economistul Veaceslav Ioniță. Acesta atrage atenția asupra faptului că în Moldova, luna anterioară a fost înregistrată o accelerare puternică, de pese 12,4%, iar la la produsele alimentare am ajuns la 15,5%.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?