Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Zelenski a cerut Uniunii Europene să ofere Moldovei, Ucrainei și Georgiei o perspectivă europeană

19 iul. 2021,, 17:00   Politică
3865 14

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a cerut Uniunii Europene să ofere Ucrainei, Moldovei și Georgiei o perspectivă europeană.

El a vorbit despre acest lucru în cadrul discursului său la Conferința Internațională Batumi din Georgia.

"Astăzi, Ucraina, Moldova și Georgia se întîlnesc pentru prima dată la un asemenea nivel ca parteneri asociați ai Uniunii Europene. Avem aspirații comune astăzi, pentru că vedem o viziune comună mîine. Aceasta este calitatea de membru cu drepturi depline în Uniunea Europeană, egalitatea, libertatea și democrația. Din păcate, țările noastre sunt unite nu numai prin aspirațiile lor, ci și prin prețul pe care l-am plătit pentru ele. Știm ce înseamnă anexarea, ocupația, războiul nu din cărți", a spus Zelensky în discursul său.

Potrivit lui, întîlnirea în formatul Trio-ului Asociat formează o nouă dimensiune regională pentru extinderea Uniunii Europene, care ar trebui să acopere Ucraina, Moldova și Georgia.

Zelensky a spus că Rusia încearcă să încetinească semnificativ integrarea europeană a acestor trei țări, de aceea el așteaptă ca Uniunea Europeană să ia măsuri în acest sens.


"Căci dacă Bruxelles-ul și UE nu demonstrează sprijin de fier pentru aspirațiile europene ale acestor trei țări ale noastre, atunci unii oameni își demonstrează mușchii de fier ai armelor lor la cele trei frontiere de stat. Și aceasta, în opinia mea, este o amenințare nu numai pentru țările noastre, ci și pentru întregul continent . De aceea eu nu înțelegem de ce vocea statelor noastre nu răsună la conferința privind viitorul Europei. Oare acestea nu fac parte din viitorul ei? Dacă una dintre țări nu este importantă pentru viitorul Europei, atunci aceasta nu este Europa viitorului", a spus Președintele Ucrainei.

"Dovada că țările noastre au un loc în viitorul european, în opinia mea, poate fi asigurarea Ucrainei, Georgiei și Moldovei cu perspectivă europeană ca state care împărtășesc valori comune în conformitate cu articolul 49 al Tratatului UE. Dorim ca teritoriul Uniunii Europene să devină mai mare și, din cauza acestei alegeri, teritoriile celor trei state ale noastre, din păcate, au devenit mai mici. Știm că acest lucru este temporar, dar cît de temporar - depinde în mare măsură de voi, dragi europeni, de sprijinul dvs.", a spus Zelensky.

Președintele Ucrainei a declarat că așteaptă propuneri concrete privind integrarea ulterioară din partea Uniunii Europene la următorul summit al Parteneriatului Estic, altfel nu vede niciun rost al acestuia.

Zelenski și-a încheiat discursul spunînd că crede în aderarea simultană a Ucrainei, Moldovei și Georgiei la Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?