X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: Integrarea UE nu ne obligă să schimbăm statutul de neutralitate

8 mar. 2022,, 11:45   Politică
3800 0

Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană și obținerea statutului de țară candidat la aderare, nu presupune renunțarea la neutralitatea prevăzută în Constituție.

O spune președintele Parlamentului de la Chișinău, potrivit căruia semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană nu înseamnă și aderarea la un bloc militar. Șeful Legislativului a făcut apel către toate forțele politice de la Chișinău de a se abține de la inițiative cu tentă electorală, similare celei depuse de opoziția PCRM-PSRM privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, transmite IPN.

Igor Grosu spune că speculațiile lansate în spațiul public privind o eventuală renunțare la statutul de neutralitate au menirea de a tensiona starea de spirit a cetățenilor Republicii Moldova. Șeful Legislativului spune că statutul de țară candidat la aderare nu este incompatibil cu statutul de neutralitate.

„În Constituție avem scris că sîntem un stat neutru, este angajamentul și decizia noastră. Calitatea de membru al Uniunii Europene nu înseamnă calitatea de membru NATO. Prin comportamentul nostru noi contribuim la tot ce înseamnă securitate la hotarul Uniunii Europene. Am reușit prin deciziile noastre să păstrăm calmul și să fim bine organizați. Toate speculațiile la acest subiect au menirea de a induce o stare de tensiune. De la începutul războiului observăm numeroase tentative de a intoxica mediul informațional. De asta intervenim foarte prompt cînd auzim tot felul de minciuni legate de acțiuni militare. Aspirațiile de integrare europeană nu ne obligă să ne schimbăm statutul de neutralitate”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Prime Time” de la PrimeTV.

Președintele Parlamentului a calificat drept o inițiativă cu tentă electorală proiectul de lege înregistrat de deputații blocului PCRM-PSRM privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. Igor Grosu spune că în contextul crizei de securitate din regiune, orice inițiativă ce are menirea de a destabiliza situația este contraindicată.


„Noi am venit cu un apel către toți ca în această perioadă complicată să lăsăm la o parte tentativele de a ne arăta mușchii politici și să nu ne preocupăm de ratingul nostru politic. În situația actuală partidele ar trebui mai puțin să se uite la poziția din clasamentul politic. Toată lumea trebuie să se mobilizeze pentru a depăși această situație. Va veni campania electorală și atunci își vor da frîu liber fanteziilor electorale, acum nu este cazul. În mare parte, am văzut că majoritatea partidelor a înțeles acest mesaj. Doar unele mai șchiopătează”, a mai spus Igor Grosu.

Ieri, cele 27 de state, membre ale Uniunii Europene, au convenit să inițieze procesul de consultări privind o eventuală aderare a Georgiei, Ucrainei și Republicii Moldova la blocul comunitar. Decizia are loc după ce cele 3 țări au depus cereri de aderare la comunitatea europeană.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?