Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Declarație: "Stoianoglo a mers precum un buldozer peste valiza cu miliardul"

27 mai. 2020,, 15:00   Politică
4575 6

Procurorul General al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a mers precum un buldozer peste valiza cu miliardul.

Despre aceasta a scris pe pagina sa de socializare deputatul din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea, menționînd că ieri seara Procurorul General a făcut o serie de precizări importante privind "furtul miliardului".

Astfel, Alexandr Stoianoglo a spus că miliardul furat a fost scos din Moldova în patru etape:

Prima etapă a avut loc între 2009 și 2012. Atunci au început să fie acordate împrumuturi companiilor afiliate unor persoane care, drept rezultat, nu au fost rambursate.

Cea de-a doua etapă s-a produs atunci cînd pachetul majoritar de acțiuni de stat la BEM a fost transmis unor persoane. Începînd cu această perioadă, băncile au început să finanțeze într-un volum semnificativ companii asociate cu grupul Șor.


A treia etapă a avut loc în noiembrie 2014. Este foarte complicată și a durat cîteva zile. Banii (acel miliard) sub garanția Guvernului Leancă, care au fost transferați de Banca Națională pe 19, 20, 21 noiembrie 2014, au ajuns în conturile unor companii offshore și au dispărut în întreaga lume.

A patra etapă presupune identificarea beneficiarilor. Se presupune urmărirea transferurilor care au fost efectuate în conturile companiilor offshore.

"Trebuie să-i acordăm un omagiu procurorului general Alexandr Stoianoglo, el a mers precum un buldozer peste valiza cu miliardul", a menționat Bogdan Țîrdea.

El a subliniat că, spre deosebire de raportul Kroll, Stoianoglo analizează și baza legislativă a furtului, rolul figurilor politice în acoperirea furtului și gestionarea procesului. Și aceasta, în pofida sabotării grave a Procuraturii Anticorupție, care și acum este condusă de oamenii lui Plahotniuc (Morari, Damir), oferind informații lui Usatîi.

"Este posibil ca Stoianoglo să aibă dreptate atunci cînd analizează furtul miliardului ca un proces care a avut loc în 4 etape. Vom adăuga de la noi: creditele 2009-2012 – reprezintă o valiză. Privatizarea BEM din banii BEM este o altă valiză. Furtul miliardului în noiembrie 2014 și scoaterea banilor în offshore este a treia valiză. Distrugerea celor trei bănci este cea de-a patra valiză. Da, ele fac parte dintr-un singur proces, dar furtul în sine a avut loc în 2014. Și încă ceva. Mai este și a patra valiză, cea inițială. Acestea sînt atacurile raider din 2010-2011 asupra sistemului bancar. Atunci prejudiciul a fost de 100 de milioane de euro. Iar aceste acțiuni l-au ajutat pe Plahotniuc să preia controlul asupra BEM și să realizeze ulterior furtul miliardului. Și totuși, da - acolo urechile lui Candu atîrnă cu nerușinare ... Aveți încredere în autorul "Moldova Oligarhică", a scris Bogdan Țîrdea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?