X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Nu poți să le ceri deputaților să plece, doar pentru că așa vrei tu sau partidul - declarație

15 feb. 2021,, 18:14   Politică
3327 7

"Doamna Maia Sandu, ați promis să fiți președinta tuturor cetățenilor. Păi, fiți președinta tuturor!", a venit cu un apel pe o rețea de socializare jurnalista Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, către șefa statului.

Potrivit ei, Parlamentul a fost ales legal și are legitimitate deplină, iar cest aspect nu poate fi neglijat. Prin urmare, șefa statului trebuie să negocieze cu toți deputații din Parlament, pentru că ei reprezintă toata societatea, cu bune și cu rele, spune Cornelia Cozonac.

Potrivit ei, în R.Moldova poate fi identificat un guvern de compromis care să fie învestit cu voturile a 51 de deputați, pentru asta însă e nevoie de negocier.

"Nu poți să le ceri deputaților să plece, doar pentru că așa vrei tu sau partidul".

„Nu cred ca în Moldova nu poate fi format un guvern de compromis, care să vină cu soluții pentru criza în care ne aflăm. Nu cred că nu se găsesc profesioniști. oameni din afara partidului și a garniturii de consilieri. Nu cred că nu pot fi găsiți 51 de deputați să aleagă un guvern apolitic, tehnocrat, de criză. Pentru asta trebuie să se discute, să se negocieze, să se meargă la compromisuri.... Așa este într-o democrație, la care aspirăm.


Cum să propui același candidat la funcția de prim-ministru, dacă el a luat zero voturi, la prima încercare? De ce să mimezi un exercitiu democratic care este prevăzut de Constituția țării, Legea Supremă, care trebuie să fie sfîntă pentru toti? De ce să anunți negocieri, dar să nu negociezi? Oare asta nu este o sfidare cu bunăștiință a Constituției? Că nu se poate lucra cu actualii deputați... Dar s-a încercat să se lucreze? Ei tot au fost aleși legal, de cetățeni, mandatați să le reprezinte interesele”, se arată în comentariul jurnalistei.

Totodată, Cornelia Cozonac spune că nu există garanții că în urma alegerilor anticipate, în parlament nu vor veni forțe politice și mai toxice.

„Care este garanția că în urma alegerilor anticipate, pentru care se vor cheltui bani din bugetul și așa auster al țării, nu ne vom alege cu o majoritate și mai toxică? Acum este nevoie de conciliere națională, de unitate, nu de dezbinare. Oamenii așteaptă lucruri concrete. Soluții la problemele lor”, a mai adăugat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?