Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Declarație: Excluderea lui Tauber reprezintă o dovadă că CEC a devenit o instituție independentă

8 dec. 2021,, 07:40   Politică
3488 18

Disensiuni între foștii și actualii deputați la tema scrutinului electoral din municipiul Bălți.

Potrivit fostului deputat Iurie Reniță, procesul electoral a fost complet compromis, iar turul doi de scrutin nu mai are nici legitimitate și nici reprezentativitate în fața cetățenilor. De cealaltă parte, deputații PAS spun că excluderea Marinei Tauber din cursă a fost una perfect legală, iar prin acest precedent în Republica Moldova se pun bazele unor procese electorale corecte, unde coruperea alegătorilor nu va mai reprezenta o normalitate, notează IPN.

Potrivit lui Reniță, autoritățile electorale au întîrziat cu aplicarea sancțiunilor, iar acest lucru a dus la compromiterea procesului electoral.

„Un exercițiu atît de democratic, cum sînt alegerile, a fost compromis. Apare întrebarea firească în ce măsură aceste alegeri mai au legitimitate? Dacă toți candidații se retrag, vom avea o situație pe cît de tristă, pe atît de penibilă, cînd nu există nici legitimitate și nici reprezentativitate. S-a reacționat tardiv sub toate aspectele.”, a spus ex-deputatul Iurie Reniță, în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8.

De cealaltă parte, deputatul PAS, Vladimir Bolea, spune că anunțul candidatului blocului PCRM-PSRM privind boicotarea alegerilor nu împiedică desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin. Potrivit lui Bolea, excluderea Marinei Tauber din cursă reprezintă o dovadă a faptului că CEC a devenit o instituție independentă, care nu mai admite abateri de la legislația electorală.


„Un candidat, atît timp cît s-a aflat legal într-o cursă electorală, are toate șansele, dacă toți candidații se retrag, să ajungă să fie contracandidatul în turul doi al lui Nicolai Grigorișin. Este o premieră în cei 30 de ani de existență ai Republicii Moldova, cînd un candidat este retras din cursă perfect legal, în baza unor hotărîri de judecată. Putem vorbi despre un început al reformării sistemului electoral, cînd persoanele care dau mită electorală, nu-și declară banii, este timpul de pus punct la aceste fenomene. Acum procesul electoral nu este ridiculizat cu nimic. Ridiculizat a fost procesul electoral pînă acum, cînd se dădeau cutii de bomboane la alegători, sticle de șampanie sau salam”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Ieri, candidatul blocului PCRM-PSRM, Alexandr Nesterovechi, a anunțat că boicotează cel de-al doilea tur de scrutin din municipiul Bălți ce urmează a fi organizat la 19 decembrie. Astfel, contracandidatul lui Nicolai Grigorișin devine reprezentantul Partidului Patrioții Moldovei, Nicolae Chirilciuc, următorul clasat conform rezultatelor primului tur după Alexandr Nesterovschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?