Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Declarația lui Filip a nemulțumit mai multe ONG-uri

12 iul. 2018,, 10:33   Politică
5229 5

Mai multe organizaţii nonguvernamentale, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile, şi-au exprimat o „profundă îngrijorare în legătură cu eschivarea guvernării actuale de la responsabilitatea pentru eșecul reformei justiției”.

Reacția vine după ce premierul Pavel Filip a declarat că, „dacă lucrurile nu merg încă așa cum trebuie în domeniul justiției, este și responsabilitatea partenerilor europeni, care au participat la realizarea acestor reforme, implementate în totalitate de autoritățile țării noastre, așa cum s-a cerut”.

„Sîntem nevoiți să atragem atenția guvernării și opiniei publice la faptul că responsabilitatea pentru reformele în justiție este doar a autorităților naționale. În acest context, ne exprimăm profunda indignare față de eschivarea guvernării de la responsabilitatea pentru starea de lucruri în justiție, pasînd responsabilitatea pentru eșecurile reformei către partenerii de dezvoltare și reprezentanții societății civile”, se arată într-o declarație semnată de ONG-uri.

Semnatarii declaraţiei fac apel către forțele politice din țară și de la guvernare să respecte valorile europene. De asemenea, în declarație sînt stipulate mai multe exemple ilustrative cu privire la starea actuală a justiției din Republica Moldova, printre care și „utilizarea pe larg în sistemul de justiție a practicilor de intimidare sau de excludere din sistem a avertizorilor de integritate, inclusiv a judecătorilor care vorbesc public despre problemele din justiție sau iau hotărîri incomode guvernării, inclusiv prin urmărirea penală a acestora”.

În document este accentuată modalitatea în care a reacționat Guvernarea la rezoluția Parlamentului European din 5 iulie 2018 și la poziția UE cu privire la invalidarea rezultatelor alegerilor din municipiul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?