X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: "Alegerile anticipate ar putea fi o sarcină grea pentru Sandu"

28 dec. 2020,, 12:30   Politică
6963 11

Problema desfășurării alegerilor parlamentare anticipate ar putea deveni destul de dificilă pentru noul președinte al Moldovei, Maia Sandu, care urmează să facă o alegere în favoarea uneia dintre cele trei opțiuni dificile pentru ea.

De această părere este politologul Vlad Kulminski, exprimată în cadrul emisiunii "Interviu exclusiv" cu Nina Dimoglo de la postul de televiziune REN Moldova, transmite Noi.md.

Analizînd posibilele opțiuni de dezvoltare ulterioară a evenimentelor politice, el a menționat că, dacă în termenul stipulat în Constituție parlamentul nu va aproba candidaturile la funcția de prim-ministru înaintate de președinte, atunci vor fi create circumstanțe pentru alegeri anticipate. Dar, în același timp, politologul consideră că mulți deputați care se tem de dizolvarea parlamentului, ar putea să voteze în consecință, pentru orice candidatură la funcția de șef al guvernului, pentru a evita dizolvarea parlamentului, iar desemnarea unui nou premier pentru Sandu nu este o opțiune prea bună.

"Pentru Maia Sandu această opțiune nu este prrea bună, pentru că atunci noi vom avea guvern, miniștri. Adică, de fapt, începe să funcționeze întregul mecanism. Și atunci lansarea alegerilor anticipate devine o sarcină foarte dificilă, pentru că atunci acest guvern trebuie să fie înlăturat, iar el poate fi înlăturat printr-un vot de neîncredere. Acum apare întrebarea: cum poți înainta vot de neîncredere guvernului pe care l-ai numit tu însăți. Adică, va fi o procedură foarte complicată, iar parlamentul se va distra. Ei se vor ocupa de deribanul lor obișnuit de bani și vor cîștiga bani din diferite fluxuri", a menționat Vlad Kulminski.

Potrivit lui, aceasta este una dintre opțiuni, dar există și o altă opțiune prevăzută de una dintre interpretările anterioare ale Curții Constituționale.


"Ar putea apărea o astfel de situație. Timp de 90 de zile, președintele nu propune nicio candidatură la funcția de prim-ministru. Și în aceste cazuri, CC are dreptul să decidă că au apărut circumstanțele pentru alegerile parlamentare anticipate. Adică, nu se propune nici o candidatură la funcția de prim-ministru. Se organizează consultări cu fracțiunile parlamentare. Au loc discuții aprinse, dar este înaintată nici o candidatură timp de 90 de zile", a spus politologul.

El a subliniat că această opțiune este, de asemenea, foarte dificilă, deoarece nu este clar ce se va întîmpla și cine va conduce țara în aceste trei luni.

"Toată mașinăria propagandistică a Partidului Socialiștilor, toți deputații socialiști și Igor Dodon vor spune: ”Ne scuzați, ați vrut ca guvernul lui Chicu să-și dea demisia? El și-a dat demisia. Ce nu vă place? Ați primit puterea. Acum voi sînteți responsabili de situația din țară. De asemenea, situația nu este foarte bună", a remarcat Vlad Kulminski.

Potrivit lui, există o altă opțiune atunci cînd există posibilitatea de numit un prim-ministru interimar dintre cei care au rămas, din 6 persoane.

"Maia Sandu poate numi prin decret un prim-ministru interimar. Dacă vor refuza, atunci ei trebuie să plece. Dar nu cred că cineva va renunța la funcția de premier. Ați văzut pe cineva să renunțe la funcția de prim-ministru în Moldova? Eu am văzut oameni care s-au zbătut și s-au bătut cu capul de pereți, pentru că au vrut să devină prim-miniștri", a adăugat politologul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?