X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 26 noiembrie 2021 (LIVE TEXT)

26 noi. 2021,, 07:58   Politică
2926 1

08:30 // Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărîrea de guvern privind achitarea datoriei de stat a Termoelectrica față de Moldovagaz. Acești bani ulterior vor fi transferați în contul Gazprom pentru acoperirea datoriei curente a R.M. pentru consumul de gaze naturale.

08:26 // Budeanschi: Calitatea de debitor a Termoelectrica nu se schimbă. Termoelectrica doar a schimbat cui îi este dator, iar în continuare este debitor și sumele în conformitate cu acordul vor fi returnate Energocom.

Spînu: Acesta nu este un ajutor de stat clasic, Termoelectrica rămîne în continuare datoare. Această intervenție schimbă proprietarul datoriei și eu cred că printr-o mai bună guvernare a Termoelectrica acești bani se pot întoarce înapoi la Energocom și ulterior în bugetul de stat.

08:23 // Andrei Spînu, Viceprim-ministru, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Vreau să mulțumesc echipei care a lucrat la crearea acestui proiect. Această soluție rezolvă două problemme pe care le avem pe de o parte asigură plata consumului curent și avansul din luna noiembrie, dar totodată reduce presiunea asupra companiei de stat Termoelectrica care trebuie să scape de datorii și să readucă activitatea sa la normalitate.

08:13 // Prim-ministrul RM, Natalia Gavrilița: Avem un singur subiect, ne-am întrunit aici ca să asigurăm că cetățenii au acces la gaze naturale. După cum știți a primit o notificare de la Moldovagaz că livrările vor fi sistate. Am avut mai multe ședințe pentru a identifica o soluție, toate acțiunile guvernului au fost orientate pentru a asigura accesul la gazele naturale.


Am găsit soluția de a cesiona datoria companiei de stat Termoelectrica către Moldova Gaz, cît și să acoperim o datorie istorică a datoriei de stat. Noi reducem dependența unei întreprinderi de stat de Moldovagaz, mai mult decît atît această datorie trece în gestiunea a două întreprinderi de stat controlate în totalitate de Guvernul RM. Prin acești bani noi compensăm cetățenilor diferența de preț, pe de o parte stingem o datorie istorică și putem trece gestiunea acestor datorii.

Am văzut că au început deja speculații, vreau să spun că banii nu puteau fi transmiși direct Termoelectrica.

De aceea a fost identificată această soluție de cesionare a datoriei. Avem toate stenogramele, este o decizie absolut transparentă, absolut legală, cu toate aspectele juridice bine gîndite.

Ședința Guvernului Republicii Moldova din 26 noiembrie 2021

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?