Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 26 martie 2021

26 mar. 2021,, 14:38   Politică
4339 0

15:00 // Ar putea fi stabilite noi reguli de efectuare a modificărilor în datele înscrise în Registrul de stat.

Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.

Prin proiect se instituie o nouă regulă de înregistrare a modificărilor operate în actele de constituire și în datele înscrise în Registrul de stat în cazul înstrăinării sau dobîndirii părții sociale, prin obligarea părților să depună la organul înregistrării de stat documentele care justifică tranzacția. Astfel, ambele părți (proprietarul precedent și proprietarul nou) vor fi responsabile, în mod echitabil, de înregistrarea modificărilor în termen limită.

14:48 // Deputații au votat astăzi, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii apelor și Legii privind administrația publică locală.

12:40 // Parlamentul a aprobat un proiect de lege care vine să susțină producătorii agroalimentari autohtoni.


În prima lectură, au fost operate modificări la Legea cu privire la comerțul interior și Codul contravențional al Republicii Moldova.

Acestea presupun, inclusiv, plafonarea pînă la 10% din prețul de vînzare al furnizorului a mărimii reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru vînzarea produselor alimentare. Excepție ar urma să constituie perioada acțiunilor de marketing și publicitate. Concomitent, se propune a fi stabilit termenul limită de 60 de zile per produs destinat desfășurării acțiunilor de marketing și publicitate.

12:15 // Termenul de activitate al Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălarea banilor în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și al instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova a fost extins cu 45 de zile.

Parlamentul a aprobat o Hotărîre în acest sens, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

12:10 // În scopul sporirii eficienței și eficacității gestionării mijloacelor financiare alocate în fondul Oficiului Național al Viei și Vinului, cadrul regulator aferent activității din domeniu va fi revizuit. Astăzi, deputații au aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de modificare a legii viei și vinului.

11:56 // Aleșii poporului au votat o declarație prin care își exprimă dezacordul privind dizolvarea Legislativului.

Potrivit lor, căile pentru depășirea crizei politice nu au fost epuizate în totalitate. Asta deși, mai mulți experți în drept constituțional au menționat că după tentativa eșuată de învestire a Guvernului Grosu în data de 25 martie, șefa statului este obligată să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului.

Autorii declarației invocă necesitatea stringentă de învestire a unui Guvern, denunțînd un blocaj instituțional provocat de „lipsa unui dialog bazat pe respect și diligență din partea președintelui Republicii Moldova”.

Deputatul PAS, Sergiu Livinenco a calificat hazlie declarația adoptată de deputați. La rîndul său, deputatul socialist, Vasile Bolea a declarat că nu vede nimic hazliu cînd în țară mor mii de oameni în urma complicațiilor provocate de COVID-19.

Declarația a fost votată de 54 deputați.

11:05 // Deputații din Partidul Socialiștilor (PSRM) au propus introducerea pe ordinea de zi a ședinței parlamentului din 26 martie o declarație „Cu privire la dezacordul dizolvării parlamentului”. Majoritatea parlamentară a susținut propunerea.

10:30 // Parlamentul a aprobat, în două lecturi, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021. Documentul poartă caracter tehnic. Aprobarea acestuia a fost necesară pentru a aplica noua modalitate de indexare a pensiilor începînd cu 1 aprilie anul curent.

10:30 // Парламент одобрил проект решения о годовом отчете Счетной палаты за 2018 год об управлении и использовании государственных финансовых ресурсов и государственных активов и годовом отчете Счетной палаты за 2019 год об управлении и использовании государственных финансовых ресурсов и государственных активов.

10:20 // Legislativul a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de modificare a legii cu privire la principiile de subvenționare în dezvoltarea agriculturii și mediului rural.

Modificările propuse urmăresc împuternicirea Guvernului de a aproba o procedură pentru achitarea subvențiilor solicitanților ale căror activități corespund măsurii de stimulare a creditării producătorilor agricoli de către băncile comerciale și instituțiile de intervenție financiară nebancare.

10:10 // În debutul ședinței, deputatul Partidului ”Șor” anunță că fracțiunea sa politică împreună cu cei din ”Pentru Moldova” nu vor participa la consultările anunțate de șeful statului Maia Sandu.

”Cred că trebuie să o invităm pe Maia Sandu aici dacă mai este nevoie de consultări. Anunțăm că la orele 13 nu o să fim gata să mergem la aceste consultări. Dacă o să fie organizate în altă zi, sau în alte circumstanțe sîntem gata să mergem”, a declarat Tauber în plenul parlamentului.

10:05 // Ședința Parlamentului a început. În sală sînt prezenți 84 de deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?