Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 13 august 2021 (LIVE)

13 aug. 2021,, 15:30   Politică
3853 0

15:32 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, dar și a legii privind declararea averii și a intereselor personale a fost adoptat în prima lectură.

14:20 // Proiectul de modificare a procedurii de numire și alegere a membrilor CSM și a Consiliului Superior al Procurorilor a fost votat în prima lectură.

Proiectul prevede că Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase judecători membri ai Consiliului, patru din cadrul judecătoriilor și cîte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție. CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte.

13:50 // Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere a fost aprobat în prima lectură.

12:20 // Modificările la Legea cu privire la Procuratură au fost adoptate în prima lectură, cu voturile a 59 de deputați.


Prin modificările propuse se urmărește introducerea unui mecanism de evaluare a performanțelor Procurorului General și dispunerea revocării acestuia din funcție în cazul în care se constată calificativul „eșuat” urmare a efectuării evaluării performanțelor.

10:45 // Sergiu Litvinenco prezintă proiectul cu privire la modificarea Legii Procuraturii.

- "Venim cu soluții legislative care ar fi în măsură să ducă la edificarea unor instituții ale statului care să facă dreptate cetățenilor. Restabilirea încrederii în justiție este un imperativ".

10:39 // Toate propunerile socialiștilor și comuniștilor privind excluderea unui șir de proiecte au fost respinse de majoritatea parlamentară.

10:33 // Deputații BECS au cerut excluderea din ordinea de zi a proiectului de modificare a legii cu privire la Procuratură.

Vasile Bolea, deputat: Nu cunoaștem viziunea experților internaționali, a Consiliului Europei. Sînt mai multe prevederi care sînt în disonanță cu Constituția R.moldova. Trebuie să vedem inclusiv viziunea Procuraturii și a Consiliului Superior al Procurorilor.

Vladimir Voronin: Acest proiect este o bombă cu efect lent. Dacă lansați acest proiect, înseamnnă că nu sînteți capabili să înțelegeți în genere nimic și așa veți rămîne repetenți.

10:26 // Fracțiunea BECS a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a proiectului privind modificarea procedurii de numirea a directorului CNA.

Vasile Bolea: Prin acest proiect doriți să excludeți concursul, cea mai democratică cale de numire în funcție, bateți cu piciorul în mediul academic și reprezentanții societății civile, aceast proiect nu a fost expertizat și discutat. Se încearcă de a captura și subordona instituțiile direct.

De asemenea, deputații BECS au cerut excluderea de pe ordinea de zi a proiectului de modificare a legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.

10:15 // Fracțiunea Blocului comuniștilor și socialiștilor au cerut includerea pe ordinea de zi a trei proiecte de legi. Propunerea a fost însă respinsă de speakerul Igor Grosu, care a argumentat că aceasta este neregulamentară.

Deputații BECS au acuzat speakerul de încălcarea Regulamentului Parlamentului.

10:07 // Vladimir Voronin a cerut să-i fie prezentată o informație cu privire la numărul deputaților vaccinați.

10:05 // La ședință și-au înregistrat prezența 90 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 13 august 2021

Subiecte Agenda

  1. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate – art.7, 8, 11, ș.a.; Legea nr.133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale – art.2, 4, 10, ș.a.; ș.a.)
  2. Proiectul de hotărîre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului
  3. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.3/2016 cu privire la Procuratură (art.17, 18, 301, ș.a.)
  4. Proiectul Codului vamal
  5. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001 (art.2, 4, 6, ș.a.)
  6. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 8 din Legea nr.1104/2002 cu privire la Centrul Național Anticorupție
  7. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii – art.3, 82; Legea nr.514/1995 privind organizarea judecătorească – art.232; Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură – art.66,
  8. Proiectul de hotărîre privind demisia din funcția de președinte al Plenului Consiliului Concurenței și a unui membru al Plenului Consiliului Concurenței

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?