Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 11 februarie 2021

11 feb. 2021,, 15:55   Politică
4151 1

16:00 // Tentativa de numire a unui nou Guvern a eșuat. Parlamentul nu a acordat vot de încredere candidatului desemnat Natalia Gavrilița și echipei sale. Astfel, niciun deputat nu și-a dat votul pentru învestirea noului Guvern.

15:55 // Socialiștii au anunțat crearea majorității parlamentare în Parlament, în vederea susținerii candidaturii Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Coaliția este formată din 54 de deputați, a anunțat șeful fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță. Din coaliție face parte PSRM, grupul Pentru Moldova și trei deputați neafiliați.

14:12 // Lilian Carp, deputat PAS: Procuratura s-a transformat astăzi în casa de avocatură a bandiților, băieții trec pe acolo ca să bea ceai și să pună țara la cale. (...) Iată de ce avem nevoie de deputați curajoși în acest Parlament.

14:00 // Andrian Candu, Pro-Moldova: Altfel vrem să facem politică? Atunci să fim sinceri și să spunem ce urmărim și de ce urmărim... Se pare că astăzi deja semnături pentru un alt guvern există. Aș vrea să văd foarte mult pe lîngă sinceritate, și respectarea legii. Legea trebuie să stea pentru toți în capul mesei.

13:53 // Igor Grosu, deputat PAS: Tot ce trebuie să mai facem acum e să curățim Parlamentul de tot acest balast pe care îl datorăm sistemului mixt pus la cale de Plahotniuc. Iată de ce se tem acum unele grupări și ceva plămădesc.


13:45 // Vladimir Odnostalco, deputat PSRM: Oamenilor le este totuna că pe voi Maia Sandu v-a lăsat baltă, nimeni nu v-a întrebat ce ați vrut voi, dar veți purta răspundere. Programul pe care l-ați propus arată pe frumos pe hîrtie, dar nicăieri nu e indicat de unde vor fi luate resursele financiare. Acest guvern nu poate fi votat, el nu poate fi descris decît printr-o frază: Братва рвется к власти.

13:37 // Pavel Filip, PDM: Asistăm la un exercițiu masiv de trișare politică. Voi spune ceva ce toți știu, dar nimeni nu îndrăznește să spună. În ciuda declarațiilor tari de la TV, partidele din acest Parlament nu vor anticipate. O singură forță din Parlament vrea anticipate.

13:25 // Alexandru Slusari, Platforma DA: Blocajul creat azi va amîna și mai mult alegerile anticipate. Solicităm azi urgent președintelui să propună un Guvern minoritar cu un mandat scurt. Noi sîntem gata să punem umărul la formarea acestui guvern.

13.20 // Au început luările de cuvînt ale deputaților.

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu: Acum doi ani, dragi colegi ai Blocului ACUM, noi ne luptam în frig cu bandele criminale și am ajuns aici ca să ducem la bun sfîrșit pe care le-am început. Voi ați înțeles această victorie din 15 noiembrie ca pe un merit personal al dnei Maia Sandu, dar nu este așa! Și din cauza asta ați ajuns singuri. Lucrurile se vor agrava și mai mult.

13.10 // Potrivit președintelui Comisiei juridice, Vasile Bolea, candidațiile la funcțiile de miniștri, precum și cel la funcția de premier, nu au prezentat la comisie un set de documente cerute de legislația în vigoare, inclusiv actele de identitate.

Comisia juridică lasă la latitudinea plenului să decidă asupra arpobării Programului de activitate al guvernului și acordării votului de încredere - a spus Bolea.

13:02 // După aproape trei de ore de dezbateri, sesiunea de întrebări răspunsuri pentru echipa candidatului desemnat la funcția de premier a fost încheiată.

12:40 // Deputații PAS au cerut o pauză, propunerea a fost însă respinsă.

12:15 // Deputatul Pro Moldova Ghenadie Verdeș: Ce veți face cu școlile mici de la sate, cele care au mai puțin de 90 de copii?

Natalia Gavrilița: „Trebuie să ne gîndim la calitatea studiilor, să investim în profesori, în materiale Școlile mici vor exista atunci cînd vor exista copii în sate. Dacă dezmățul din această țară va continua și oamenii vor simți că nu-și pot continua afacerea, nu-și pot găsi locul de muncă, nu pot accesa servicii de calitate, atunci nu vom avea niciun copil în școli”, a spus Natalia Gavrilița.

11:50 // Deputata PSRM Adela Răileanu: Dle Litvinenco, este legal ca un cetățean condamnat și care nu are dreptul să dețină o funcție publică, să depună jurămîntul de ministru?

Litvinenco: În cazul dlui Veacelav Negruța a fost o condamnare din partea regimului Plahotniuc, Negruța a luptat cu regimul. Dar strict juridic, dacă această sancțiune care i-a fost aplicată a expirat, nu este nicio problemă.

11:38 // Deputatul PAS Lilian Carp l-a întrebat pe candidatul la funcția de ministru al Justiției care vor fi acțiunile în lupta anticorupție.

Sergiu Litvinenco: Această țară are mari probleme cu justiția, deși am făcut cîțiva pași în 2019, din cauza unora din această sală, lupta reală anticorupție a fost oprită. După alegeri anticipate ea trebuie să reînceapă. Vom crea un tribunal anticorupție.

11:07 // Natalia Gavrilița și-a încheiat discursul, iar deputații au trecut la sesiunea de întrebări-răspunsuri.

Alexandru Slusari a anunțat că Platforma DA nu va adresa nicio întrebare candidatului. Plaftorma DA participă la acest absurd doar de dragul stimei față de instituția Guvernului și Parlamentului, față de cetățeni, a spus el.

11:15 // Nici PDM nu va adresa întrebări. Filip: Haideți să trecem la procedura de vot și să conusmăm acest exercițiu rușinos.

Deputatul PSRM Petru Burduja: În perioada 2011 – 2014, echipa din care faceți parte a participat și votat toate legile premergătoare furtului miliardului. În programul prezentat astăzi nu ați menționat nimic despre furtul miliardului.

Gavrilița: Este un fals că cineva din echipa mea a votat vreun act premergător și cetățenii știu.

10:59 // Natalia Gavrilița și-a continuat discursul în limba rusă, adresîndu-se cetățenilor, de la tribuna centrală.

10:35 // Candidatul desemnat susține un discurs la tribuna centrală a Parlamentului.

"Am venit aici pentru a face un pas necesar spre alegeri anticipate. Vă prezint o echipă de profesioniști integri, bine intenționați care au un plan pentru Moldova și pot transforma această țară în cîțiva ani".

"Ce am aici, în fața mea, demult nu mai reprezintă voința poporului. Majoritatea deputaților de aici votează legi care învrăjbesc oamenii, care sărăcesc oamenii, legi care îi salvează de pușcărie pe deputati. Dragi deputați, vă invit să plecați!".

"PAS și echipa cu care am venit astăzi aici, noi solicităm dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor parlamentare antcipate. Avem nevoie de un Parlament responsabil".

„În caz că va fi votat, Guvernul se angajează să renunțe la mandat imediat după rezolvarea problemelor urgente”, a mai spus Gavrilița.

Gavrilița: Vorm reforma CNA după modelul DNA-ului din Romînia, iar CNA va fi lichidat. Astăzi avem corupție, dar pe corupți nu îi pedepsește nimeni, acest lucru trebuie să înceteze. Vom crea Tribunalul și Curtea de Apel anticorupție, specializată pe examinarea acestor cazuri.

10:28 // Deputata Partidului Șor Violeta Ivanov a anunțat că deputații Grupului Pentru Moldova părăsesc ședința Parlamentului.

10:26 // Liderul PDM, Pavel Filip, a propus ca procedura de solicitare a votului de încredere de către Natalia Gavrilița și echipa să decurgă operativ.

"Haideți să nu ne batem joc de acest popor, știm bine că vom asista la un show aici. Haideți să trecem rapid peste această întrebare", a spus Filip.

10:22 // Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, cere audierea conducerii Ministerului Economiei în problema Arenei Chișinău.

"Insistăm să avem audieri pe acest subiect. Arena nu a fost dată în exploatare. Nu știm ce facem cu terenurile gajate, cine cui îi este dator, care sînt angajamentele statului, nu cunoaștem nimic. Avem o mare problemă și vreau să știu cine își asumă responsabilitatea. Procuratura generală să ne spună dacă este dosar penal".

Propunerea de organizare a audierilor la acest subiect a fost susținută de majoritatea fracțiunilor parlamentare.

10:10 // La ședința Parlamentului, în cadrul căreia Natalia Gavrilița urmează să ceară votul de încredere, s-au prezentat 96 de deputați. Spicherul Zinaida Greceanîi a constatat caracterul deliberativ al ședinței.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?