X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ședința Parlamentului Republicii Moldova (LIVE UPDATE)

9 sep. 2021,, 10:54 (reactualizat 9 sep. 2021,, 15:14)   Politică
3428 1

17:15 // Parlamentul a adoptat, cu 54 de voturi, hotărîrea privind revocarea membrilor Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare: președintelui Valeriu Chițan, vicepreședinților Nina Dosca și Iurie Filip, membrului Viorel Miron.

16:10 // Parlamentul a aprobat cu 54 de voturi raportul Comisiei Naționale a Pieței Financiare pe anul 2020.

15:30 // Iurie Filip, vicepreședinte CNPF: ”99 la sută din toate petițiile denotă că cetățeanul cînd semnează contractul, este foarte evident scris cît ia și cît va întoarce. Toate contractele conțin acastă cifră, știți de ce? Pentru că este un adevăr, cînd omul ia creditul el ia bani străini, iar cînd îi întoarce, îi întoarce pe ai lui. Este și o altă fațetă a problemei, știți cîte companii suferă din cauza asta, cu cîte acte false se vine și se ia creditul?”.

15:10 // Deputatul PAS Dan Perciun a adus critici activității Comisiei Naționale a Pieței Financiare, recomandînd conducerii instituției să renunțe la atitudinea arogantă și să răspundă nevoilor oamenilor.

"Eu ca și mulți alții am fost indignat de declarațiile privind reglementarea sectorului de microfinanțare. De la înălțimea funcțiilor pe care le dețineți și ținînd cont de salariile lunare de 7000 de euro pe care le primiți, este revoltător cînd vedeți doar cifre, fără să vedeți și oamenii din spatele acestora.


Sînt zeci de mii de cetățeni într-o situație extrem de dificilă. Cînd veniți și spuneți că ați primi doar 100 de petiții, eu văd o problemă de atitudine. Sper ca mulți dintre înalții noștri funcționari din agențiile de reglementare să mai meargă în popor și să vadă realitațile din viața de zi cu zi. Au fost unele modificări ca să nu se spună că nu s-a făcut nimic. Însă zeci de mii de oameni nu se simt cu nimic mai protejați. Lăsați la o perte atitudinea arogantă cu care veniți și aduceți-vă aminte că sînteți în slujba poporului", a spus Dan Perciun.

13:35 Deputații au votat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind Comisia Națională a Pieței Financiare și Legea concurenței. Președintele consiliului de administrație al Comisiei Naționale al Pieței Financiare (CNPF) Valeriu Chițan prezintă raportul anual al instituției.

13:10// Parlamentul a adoptat hotărîrea cu privire la numire magistratei Aliona Miron în calitate de judecător la Curtea Supremă de Justiție, pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

12:50 // Parlamentarul BCS Radu Mudreac a propus audierea ministrului Economiei și a celui al Agriculturii la subiectul scumpirilor anunțate de producătorii produselor de panificație. Mudreac a cerut șefilor de instituții să explice ce măsuri se întreprind pentru a nu admite majorirările de prețuri.

„Am fost cu toții martorii la anunțurile obraznice din ultimele zile privind creșterea prețului la pîine. Într-un an cînd recolta de cereale este una record pentru R.Moldova, cineva își permite să anunțe scumpirea acestui produs de bază și nimeni nu vine cu nicio reacție. Lumea își pune întrebări cum e posibil. Mai ales că începînd cu 14 septembrie vor crește și prețurile la produsele lactate cu 8%”, a spus Mudreac.

12:25 // Deputații BCS au propus organizarea audierilor paralmentare cu participarea procurorului general Alexandr Stoianoglo. Aceștia au invocat presiuni asupra procurorului general din partea Președinției. Propunerea nu a acumulat un număr suficient de voturi.

12:20 // Deputatul Blocului socialiștilor și comunișilor Vladimir Voronin a cerut audierea ministrului Afacerilor Externe, Nicu Popescu, precum și a șefului SIS, Alexandru Esaulenco, la subiectul Declarației privind garanțiile de călătorie în caz de evacuare a cetățenilor din Afganistan, semnată inclusiv de R.Moldova.

Parlamentarul a solicitat instituțiilor responsabile să explice cine a fost împuternicit să semneze această declarație. "Pe site-ul Departamentului de Stat sl SUA a apărut o declarație comună prin care Moldova se obligă în comun cu alte state să primescă refugiați din Afganistan. Ne interesează care documente au stat la baza semnării acestui document și cine personal, din numele R.Moldova, a semnat fără asigurarea principiului transparenței", a spus Voronin.

Propunerea de organizare a audierilor nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.

12:15 // Igor Grosu a anunțat că începînd cu ziua de astăzi Parlamentul va aplica votul electronic. "Asta înseamnă că vom asigura mai multă transparență, predictibilitate. Cetățenii vor avea ocazia în timp real să urmărească activitatea deputaților", a spus Grosu.

12:10 // Spicherul Igor Grosu i-a felicitat pe colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate cu prilejul marcării a 30 de ani de la fondarea instituției.

12:08 // Sesiunea de toamnă a Parlamentului a fost declarată deschisă. 89 de deputați și-au anunțat prezența la ședința plenară.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova se întrunește în prima ședință din sesiunea de toamnă.

  1. Proiectul de hotărîre privind numirea unui judecător în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție
  2. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.192/1998 privind Comisia Națională a Pieței Financiare – art.15; Legea concurenței nr.183/2012 – art.44; ș.a.)
  3. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul fiscal nr.1163/1997 – art.1323; Legea nr.158/2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public – art.9; ș.a.)
  4. Raportul anual al Comisiei Naționale a Pieței Financiare pe anul 2020
  5. Proiectul de hotărîre privind alegerea membrilor supleanți în comisiile permanente ale Parlamentului
  6. Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali nr.220/2007 (art.161, 17)
  7. Proiectul legii privind modificarea și completarea Legii nr.131 din 03.07.2015 privind achizițiile publice (art.65)
  8. Proiectul legii privind importul stației de epurare
  9. Proiectul legii pentru completarea articolului 64 al Codului Transporturilor Rutiere nr.150 din 17.07.2014
  10. Proiectul legii privind modificarea și completarea unor acte legislative (Codul vamal – art.20; Legea cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice – art.10; ș.a.)
  11. Proiectul legii pentru modificarea și completarea Legii cu privire la patenta de întreprinzător nr.93-XIV din 15.07.1998 (art.18, anexa)
  12. Proiectul legii pentru modificarea și completarea literei c) a alineatului (1) al articolului 5 din Legea nr.1569-XV din 20.12.2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice
  13. Proiectul legii pentru modificarea Legii nr.160 din 22.07.2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător (Anexa)
  14. Proiectul legii privind modificarea şi completarea unor acte legislative (Legea privind deşeurile de producţie şi menajere – art.1, 2, 13, ş.a.; Legea privind reglementarea prin licenţiere a activităţii de întreprinzător – art.15, Anexa)
  15. Proiectul legii privind Fondul național de garanție în asigurări
  16. Proiectul de hotărîre privind demisia unui deputat în Parlament
  17. Proiectul de hotărîre privind demisia unui deputat în Parlament
  18. Proiectul de hotărîre privind demisia unui deputat în Parlament
  19. Proiectul de hotărîre privind demisia unui deputat în Parlament

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?