X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Rezerva de păcură a Termoelectrica, pe sfîrșite. Unde e colacul de salvare?

20 oct. 2021,, 17:39   Politică
2956 0

Vice prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, împreună cu vice prim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu au susținut astăzi o conferință de presă în care au abordat subiectul crizei energetice.

Andrei Spînu a declarat că vineri Guvernul urmează să aprobe alocare a 16 500 de tone de păcură din rezerva de stat pentru a asigura conectarea la agentul termic, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Am menționat și am răspuns la această întrebare imediat după ședința Comisiei Națională pentru Situații Excepționale (CNESP). Termoelectirca a început să lucreze pe păcură la sfîrșitul săptămînii trecute avea 800 de tone de păcură în propria rezervă. Vineri vom aproba o altă hotărîre de Guvern în care vom aloca din rezerva de stat, aproximativ 16 500 de tone de păcură și mai avem rezerva de stat care este cu titlul secret”, a declarat Andrei Spînu la conferința de astăzi.

Totodată, ministrul Infrastructurii a menționat că „nu există nici un risc ca Termoelectrica să nu aibă păcură pentru sezonul de încălzire”.

(16:58) „Nu este adevărat că tot volumul gazelor din zona Ucrainei, inclusiv, este deja contractat pentru alte țări europene”, răspunde Andrei Spînu.


(16:57) Andrei Spînu explică natura problemei energetice prin lipsa diversificării căilor de obțilere a gazului.

(16:54) „Dacă se confirmă asta este, cel puțin 30% la sută de la cantitățile necesare de gaz, noi punem prioritate pe consumatorii casnici și instituțiile publice”, a răspuns ministrul Infrastucturii, dacă cunoaște despre sistarea activității mai mult fabrici și uzini.

(16:51) „La moment nu știu care este porpunerea vizavi de preț oferită de Gazprom”, precizează Andrei Spînu.

(16:47) La moment nu sînt riscuri de începere a sezonului de încălzire. Noi am elaborat mecanismul de compensare, din păcate nu putem face public acest mecansim pentru că nu avem prețul final de achiziție.

(16:42) Întrebat despre care este eficiența vizitei la Polonia, Spînu a răspuns: „eu am să repet ce am spus și anterior, noi sîntem și pe partea diplomatică și pe partea ministerului sînt în căutare de surse alternative de gaz, am discutat despre posibilitatea de a procura gaz inclusiv din referevele aflate în Ucraina; noi intenționăm să organizăm o licitație pentru mai multe companii, care dețin gaz”.

(15:37) „Aceste întruniri au scop nu doar de a soluționa problema pe care o avem acum, dar și pentru a stabili parteneriate durabile, astfel încît să avem mai multe surse de aprovizionare cu gaz. Mîine, împreună cu Vlad Kulminski voi fi la Moscova, unde vom discuta prelungirea contractului în baza condițiilor avute în anii 2020-2021 și datoria istorică, pachetul 3 energetic”, a declarat Andrei Spînu.

(15:37) Mai multe instituții publice, în special spitalele, vor beneficia de reabilitarea energetică.

(16:37) 30 milioane de euro vor ajunge în Republica Moldova pentru eficientizarea sectorului energetic.

(16:34) „Guvernul are o diplomație activă cît în Est, atît și pentru Vest. Pregătim mai multe contacte cu Federația Rusă. Am primit invitația de a merge la în noiembrie la Moscova unde voi avea o întrevedere cu omologul meu Serghei Lavrov. Mîine și poimîine mă voi afla la Kiev. Avem schimb de păreri zilnie, poate chiar de mai multe ori pe zi cu partenerii din UE, pe marginea subiectului energetic”, a declarat Nicu Popescu.

(16:33) A fost anunțată lista studenților care vor primi bursa președențială.

(16:30) Nicu Popescu anunță seria de modificări aprobate astăzi la ședința de Guvern.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?