X 
Cutremure stiri: 506

Legea care prevede distrugerea actelor Vetting și Pre-Vetting, adoptată în 3 minute

27 sep. 09:38   Politică
6 ore in urma 1475 0

Legea care stabilește ca actele din Vetting și Pre-Vetting să fie distruse și care a provocat numeroase critici și discuții contradictorii în societate a fost votată pe finalul ședinței din 13 septembrie a Parlamentului, iar ieri a intrat în vigoare.

Veronica Roșca a prezentat, în plenul Parlamentului, pe finalul ședinței de vineri, 13 septembrie, raportul Comisiei juridice numiri și imunități pe proiectul de lege respectiv: „Este raport pentru lecutura a treia și finală, transmite unimedia.

Comisia juridică numiri și imunități a examinat proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative și comunică faptul că, acest proiect de lege este inițiativa legislativă a unui grup de deputați și are drept scop eficientizarea procesului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, inclusiv a judecătorilor Curții Supreme de Justiție și a candidaților la funcția de judecător CSJ și candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor și în organele specializate ale acestora, prin remedierea unor carențe depistate în procesul de evaluare.

Proiectul de lege a fost aprobat în prima lectură în ședința plenară a Parlamentului din data de 18 iulie 2024 și în a doua lectură în ședința plenară din 31 iulie 2024.

În cadrul ședinței Comisiei juridice numiri și imunități au fost acceptate a fi discutate cîteva solicitări. Respectiv, strict redacțional, la articolul 18, alineatul 1, „în perioada examinării contestației, judecătorul nu poate emite acte de dispoziție” va fi textul pentru lectura finală adică va rămîne redacția inițială din proiectul de lege.


Totodată, a fost o altă propunere de ordin redacțional, textul „nu poate emite acte procesuale revăzute” a fi substituit cu textul „nu poate emite acte procesuale pentru realizarea atribuțiilor prevăzute”. Astfel, s-a purces pentru a oferi o mai bună claritate referitor la acest proiect de lege. În rezultatul dezbaterilor, Comisia juridică numiri și imunități a decis, cu votul majorității membrilor, a propune plenului acest proiect de lege pentur examinare și aprobare în lectura a treia și finală”.

Fără vreo obiecție sau întrebare din partea deputaților, proiectul de lege a fost adoptat, în lectură finală, cu votul a 54 de deputați.

0
1
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав