X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Legea privind modificarea sintagmei “limba moldovenească”, atacată la Curtea Constituțională

28 mar. 2023,, 14:15   Politică
4339 2

Astăzi, 28 martie, deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constituționalitatea modificării articolului cu privire la limbă, anunță Noi.md

Acțiune vine, după ce Parlamentul Republicii Moldova, a decis modificarea sintagmei “limba moldovenească” în „limba română” în toată legislația țării, inclusive în legea supremă a statului.

Deputatul socialist, Vlad Bătrîncea, consideră că modificarea făcută de Parlament este o încălcare gravă, or, decizia privind schimbarea limbii, trebuie să aparțină strict poporului Republicii Moldova.

“Considerăm că Constituția Republiici Moldova spune clar cum poate fi modificată legea supremă. Această procedură, trebuie realizată prin votul a 1/3 din deputați și confirmată prin votul a 2/3 din deputați. Și la sigur, în ceea ce ține de denumirea limbii, de modificarea Constitutiei, urmează a fi întrebați cetățenii R. Moldova la un referendum. Or, decizia privind numirea limbii, redenumirea limbii de stat, aparține întregului popor”, a spus Vlad Bătrîncea pentru Noi.md

Potrivit deputatului, dacă Curtea Constituțională nu va opri “aceste practici voluntariste de modificări tehnice a Constituției, Guvernarea ar putea schimba mai multe prevederi, inclusiv și neutralitatea”, lucru, care potrivit lui Bătrîncea, s-ar putea solda cu consecințe neplăcute în viitor.


Menționăm, Legea privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „română” în toate legile și alte acte normative, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, a stîrnit un val de critici în societate. Unii juriști, califică acțiunea drept neconstituțională, întrucît contravine actualei Constituții a Republicii Moldovei (articolul 13).

Vă reamintim că informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, în secțiunea "Noi, moldovenii".

46
2
0
2
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?