X 
Cutremure stiri: 502

Avocată, după ce Parlamentul a votat în grabă distrugerea actelor din Vetting și Pre-Vetting: O lege care deschide larg porțile arbitrariului

27 sep. 10:49   Politică
13 ore in urma 1752 0

Avocata Promo-LEX Nicoleta Hriplivîi Caminschi critică votarea, în lectură finală, fără consultări suplimentare, a Legii care stabilește ca actele din Vetting și Pre-Vetting să fie distruse, după transmiterea acestora către CSM sau, după caz, către CSP.

„Este oare aceasta o cale corectă pentru a asigura transparența și încrederea publică în procesul de reformă?! Cum e posibil ca un astfel de proiect să treacă în 3 minute în lectura a treia, fără dezbateri, la sfîrșitul zilei?!”, a scris avocata, într-o postare publică.

„Îmi creează un sentiment de deja vu – de parcă ne-am întoarce la aceleași practici care ar trebui să fie de domeniul trecutului.

După discuții publice contradictorii pe marginea acestui proiect (din 31 iulie), se aștepta ca legea să fie supusă unor dezbateri ample, pentru a găsi varianta cea mai potrivită. Cu toate acestea, fără consultări suplimentare, s-a adoptat norma care permite distrugerea documentelor legate de evaluarea judecătorilor și procurorilor (pre-vetting și vetting), după transmiterea acestora în format electronic către CSM sau CSP. Legea în cauză nu prevede nicio garanție, nu este reglementată nici procedura de transmitere în format electronic: ce se are în vedere electronic? Că vor fi sau nu semnate? De către cine? Pe ce suport transmise electronic? Și multe alte intrebări fără răspuns. O lege care deschide arbitrariului larg porțile. Centrul de analiză și prevenire a corupției a atras atenția asupra necesității unei reglementări mai clare și stricte a acestei proceduri.

Deși inițiatorul, deputatul Dl.Grădinaru, declarase public pentru Ziarul de Gardă, că va reveni în toamnă cu o nouă propunere și că deputații „trebuie să se mai gîndească cum să soluționeze cauza”, legea a fost votată pe 13 septembrie și ieri a intrat în vigoare.


Este oare aceasta, o cale corectă pentru a asigura transparența și încrederea publică în procesul de reformă?! Cum e posibil ca un astfel de proiect să treacă în 3 minute în lectura a treia, fără dezbateri, la sfîrșitul zilei?!”, a subliniat Avocata Promo-LEX Nicoleta Hriplivîi Caminschi.

Legea care stabilește ca actele din Vetting și Pre-Vetting să fie distruse după transmiterea acestora către CSM sau, după caz, către CSP și care a provocat numeroase critici și discuții contradictorii în societate a fost votată pe finalul ședinței din 13 septembrie a Parlamentului, iar ieri a intrat în vigoare.

La sfîrșitul lunii iulie, judecătoarea Marina Rusu a venit cu o reacție în legătură cu amendamentul propus de PAS, la legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, document ce prevede distrugerea de către CSM și CSP a informației transmisă de Comisia Pre-Vetting, ca urmare a procesului de evaluare. „Aceste date ar putea fi esențiale în contextul unor posibile acțiuni în instanțe internaționale, precum Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat magistrara, într-un live pe Facebook.

4
0
0
8
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав