Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Opinie: Campania electorală a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare

17 noi. 2020,, 13:11   Politică
4064 2

Turul doi al alegerilor prezidențiale a fost gestionat eficient, în ciuda lipsei unei abordări pro active din partea Comisiei Electorale Centrale pentru a soluționa problemele legate de finanțarea campaniei electorale. Drepturile fundamentale au fost susținute în timpul campaniei, iar candidații au putut face liber agitație electorală.

Cu toate acestea, campania a fost marcată de atacuri la persoană și defăimare, care au eclipsat discuțiile bazate pe politici. Ziua alegerilor a fost, în mare parte, bine gestionată, iar procesele au avut loc în conformitate cu prevederile legale, cu puține încălcări procedurale care nu au afectat negativ legitimitatea și integritatea procesului. Constatările și concluziile preliminare se conțin în declarația Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor (IEOM) ENEMO în Republica Moldova.

Cadrul legal electoral oferă o bază legală solidă pentru desfășurarea alegerilor democratice, așa cum s-a menționat deja în primul tur. Cu toate acestea, diferite aspecte referitoare la desfășurarea celui de-al doilea tur al alegerilor nu sînt reglementate suficient.

Deși CEC a gestionat în mod eficient aspectele tehnice ale procesului electoral, nivelul general de încredere în imparțialitatea sa a fost în mod clar afectat, înainte de al doilea tur al alegerilor, din cauza abordării relativ pasive în rezolvarea contestațiilor și a sesizărilor, precum și din cauza nivelului înalt de dezacord dintre membrii săi în cele mai urgente chestiuni. CEC a publicat procesele verbale scanate ale tuturor secțiilor de votare pentru primul tur de scrutin și, în ziua alegerilor, au fost disponibile actualizări în timp real ale ratei de participare și ale rezultatelor preliminare, care au contribuit la creșterea transparenței procesului. Cu toate acestea, procesele verbale ale ședințelor CEC din timpul celui de-al doilea tur nu au fost postate online, reducînd transparența.

„Candidații au putut să-și exprime în mod deschis mesajele către public, iar drepturile fundamentale la libertatea de exprimare și de întrunire au fost susținute. Polarizarea politică a fost deosebit de evidentă în timpul turului doi de scrutin. Într-o atmosferă de campanie tensionată, candidații au recurs adesea la campanii lipsite de etică și atacuri personale, în special împotriva doamnei Sandu. Elementele unei campanii bazate pe antrenarea funcționarilor publici au fost observate din nou în turul doi, deoarece mulți oficiali publici au făcut campanie deschisă sau au susținut candidații”, a declarat Dritan Taulla, șeful Misiunii ENEMO, într-o conferință de presă la IPN.


Potrivit ENEMO, polarizarea mass-mediei continuă să fie un motiv de îngrijorare. Consiliul Audiovizualului a arătat o înțelegere limitată a rolului și responsabilității sale față de cetățenii Moldovei în timpul campaniei electorale sau o lipsă de deschidere de a aborda comportamentul mediatic părtinitor. Rolul de supraveghere al Consiliul a fost limitat la sancționarea post-factum, non-descurajant a radiodifuzorilor, nereușind să asigure informarea imparțială a alegătorilor.

„Ziua alegerilor a fost în mare parte bine administrată și procesele desfășurate în conformitate cu prevederile legale, cu încălcări procedurale ocazionale, care nu au afectat negativ legitimitatea și integritatea procesului. În timpul celui de-al doilea tur au persistat cazurile de transport organizat al alegătorilor și acuzațiile de influențare a alegătorilor, în special în ceea ce privește alegătorii care locuiesc pe malul stîng al rîului Nistru, devenind chiar o sursă de conflicte ocazionale în ziua alegerilor”, a declarat Oleg Reut, analist în alegeri în cadrul Misiunii.

Misiunea internațională de observare a ENEMO pentru alegerile prezidențiale din noiembrie în Moldova este susținută financiar de către Delegația Uniunii Europene, Oficiile Guvernamentale ale Suediei, Regatului Țărilor de Jos și Institutul Național Democrat. Conținutul documentului este responsabilitatea exclusivă a ENEMO și nu reprezintă neapărat poziția donatorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?