Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Aderarea R.Moldova la UE este imposibilă în acest moment

22 iul. 2019,, 18:50   Politică
5317 9

Republica Moldova nu are șanse să adere în timpul apropiat la Uniunea Europeană, dar și o legătură mai strînsă cu Federația Rusă este imposibilă, și va păstra în continuare status-qou-ul de acum.

De această părere este profesorul universitar german, directorul Institutului Moldova din Leipzig, Klaus Bochmann.

În cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, Bochmann a declarat că una dintre problemele care împiedică dezvoltarea mai rapidă a Republicii Moldova este situația șării geopolitică între Uniunea Europeană și Rusia.

„Întrucît în țara însăși există această tensiune dintre interesele care merg într-o direcție sau în altă, aceste două tendințe am impresia că în momentul de față nu se pot împăca. Ar putea, cu o anumită voință, să se împace, dar forțele care reprezintă această tendință am impresia că nu au voința energică ca rezolve această problemă”, a declarat el.

Potrivit profesorului, Moldova este o țară care are legături puternice cu Rusia, legături actuale cu Uniunea Europeană, dar și legături istorice cu Romînia: „Această contradicție împiedică, de fapt, dezvoltarea țării”.


„Trebuie de găsit o cale de compromis cu cele două tendințe. După părerea mea, chiar o Republică Moldova care ar putea să intre în Uniunea Europeană ar putea să dezvolte în același timp și relații bune cu Rusia. Poate chiar ca un exemplu pentru necesitatea aceasta de a găsi căi de pacificare a relațiilor cu Rusia. Fără (o relație bună cu) Rusia, Europa va fi întotdeauna în pericol și de aceea trebuie să găsim căi de legătură cu Rusia”, a menționat el.

În ceea ce privește viitorul Republicii Moldova, Klaus Bochmann spune că situația actuală se va păstra pentru o perioadă de timp: „Eu cred că se va continua așa… Să intrați în Uniunea Europeană este imposibil în momentul de față. Să se lege mai bine cu Rusia, tot este imposibil... Așa că, de fapt, rămîne numai situația status-quo-ului de acum”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?