Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

CSJ a respins recursul avocaților lui Ilan Șor care cereau să-i fie schimbată măsura de arest

14 iul. 2021,, 15:49   Politică
2814 2

Magistrații Curții Supreme de Justiție au respins recursul avocaților lui Ilan Șor care cereau înlocuirea în privinţa inculpatului Ilan Șor a măsurii preventive – arestarea preventivă, cu liberarea provizorie sub control judiciar și anularea anunțării în căutare, ca fiind inadmisibil. Decizia este irevocabilă, pronunţată integral la 14 iulie 2021.

Potrivit deciziei CSJ, recurentul a contestat o încheiere a instanţei de apel despre respingerea cererii de înlocuire a măsurii preventive aplicate inculpatului, adică o hotărîre judiciară pentru atacarea căreia nu este prevăzută o cale separată de atac, deoarece ea poate fi contestată cu recurs ordinar numai o dată cu decizia recurată. În sensul vizat, recursul avocatului Iulian Balan prin care se solicită casarea încheierii Colegiului judiciar al Curții de Apel Cahul din 07 iulie 2021, prin care s-a dispus respingerea cererii privind înlocuirea măsurii preventive – arestarea preventivă, cu liberarea provizorie sub control judiciar și anularea anunțării în căutare, este lipsită de orice suport legal.

Precizăm că potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Ilan Șor ar urma să fie deputat pe listele partidului Șor, care a obținut șase mandate de parlamentar.

În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce acesta a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce democrații au pierdut guvernarea.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amînate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut 5 miliarde și jumătate de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor. Ilan Șor, care se declară nevinovat, a fugit din tară în vara anului 2019, după ce democrații au pierdut puterea.


De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual. În luna martie, dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdilă, tot el și raportor în completul de judecători care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva, fost raportor în acest dosar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?