X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

În continuare politicienii vor avea mult spațiu de acțiune. La ce pot spera cetățenii simpli? Opinie

29 apr. 2021,, 17:05   Politică
2938 5

În Moldova vor avea loc din nou alegeri parlamentare, care vor reprezenta un spațiu deschis pentru politicieni, în special pentru partidele mici, care visează să cîștige bani pe răsfăț, pentru jurnaliști, specialiști în PR, care de asemenea nu vor rămîne jigniți, dar puțin probabil că aceste alegeri vor aduce ceva concret cetățenilor obișnuiți.

Această opinie a fost exprimată într-un comentariu pentru eNews de către șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valeri Demidețchi, relatează Noi.md.

El a menționat că cetățenii simpli, înainte de a se bucura de următoarea schimbare, ar fi bine să-și amintească că timp de 30 de ani de independență am schimbat 10 Parlamente, șase președinți, iar numărul guvernelor l-am pierdut demult.

"Acum puțini își amintesc ce ni s-a promis cu treizeci de ani în urmă, cînd am ales primul Parlament democratic. Atunci zeci de mii de oameni din piață plîngeau de fericire, parlamentarilor le tricotau prosoape și le înmînau colaci! Dar nu au reușit ei să se acomodeze, că în piață au început să strige "Jos!!!"Adevărat că memoria omului este selectivă, elimină răul, ceea ce ne oferă optimism și ne permite să credem în bine", a subliniat jurnalistul.

El a atras atenția că, după anunțarea decretului privind dizolvarea Parlamentului, președintele Maia Sandu a declarat că "trebuie să alegem un nou Parlament, să formăm un guvern competent și să readucem țara la starea normală".


"Din păcate, ea nu a specificat la ce stare este trebuie să întoarcem țara? Dacă ne întoarcem la zilele guvernării de 10 ani a Coaliției partidelor pro-europene, atunci nu există niciun motiv de bucurie. Căci ne amintim că după pogromurile Parlamentului și Președinției, care au fost comise în aprilie 2009 de susținători pro-europeni, poporul nostru a cunoscut una dintre cele mai dramatice perioade din istoria sa. Atunci politicienii la fel ne-au promis că vor pune capăt sărăciei, corupției, exodul populației, vor realiza aderarea în scurt timp la UE, vor introduce "principii și valori europene", a spus Valerii Demidețki.

El a reamintit că, în realitate, totul s-a terminat cu furtul miliardului din bănci, cu corupție și mai oribilă și fărădelegi, scăderea nivelului de trai, din care cauză populația a continuat să fugă din țară, crize politice și scandaluri de corupție răsunătoare. Pentru a le stinge, la Chișinău soseau oficialii occidentali, forțîndu-i să continue cursul "pro-european", uneori cu prețul unor încălcări grave ale legilor și Constituției. Sub acoperirea lor, parlamentul trei ani a ales președintele, apoi a urmat rușinoasele decizii ale Curții Constituționale cu privire la prim-ministru Filat, revenirea la alegerile prezidențiale naționale, supremația Declarației de Independență, care, după cum au recunoscut deputații din primul parlament, a fost scrisă de către oficialii Ministerului român de Externe.

"Toate aceste obrăznicii l-au făcut pe Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, să izbucnească în 2015 cu un articol în New York Times, unde a declarat țara noastră capturată de oligarhi. Cu toate acestea, adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, și-a exprimat susținerea pentru Guvernul "de noapte" de la Chișinău, care a fost format prin cumpărarea a jumătate din deputații Parlamentului de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Și deja curînd l-a primit pe oligarh la Washington... Apoi a urmat istoria cu imprimanta care a "înnebunit", cînd CC a luat în cîteva minute decizii cu privire la ilegalitatea Parlamentului care l-a destituit pe Plahotniuc. După cum s-a aflat mai tîrziu, aceste erau transmise judecătorilor de către unul dintre persoanele apropiate oligarhului de pe laptopul său. O săptămînă mai târziu, judecătorii și-au anulat aceste decizii. Deși, la fel ca deciziile judecătorilor actuali, acelea se încheiau cu cuvintele - "finale, care nu pot fi supuse nici unei căi de atac...", - a spus Valerii Demidețki.

Potrivit lui, chiar și astăzi, Curtea Constituțională, din păcate, s-a pomenit din nou în centrul unei crize politice, luînd decizii care pot fi prezise cu ușurință chiar și de către o persoană care nu înțelege prea multe în bucătăria politică moldovenească.

Pentru aceasta este suficient să citească declarațiile diplomaților americani și ai UE, care s-au declarat simultan în apărarea Curții Constituționale și împotriva Parlamentului, care, potrivit Constituției, este cel mai înalt organ reprezentativ al poporului și singura putere legislativă din stat. La rîndul său, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut Bruxelles-ului și Washingtonului să nu se amestece în treburile interne ale Republicii Moldova. La Chișinău, între timp, decizia de rechemare a judecătorului Curții Constituționale, care a fost adoptată de Parlament, a fost declarată ilegală chiar de curte. Aceeași soartă a avut și starea de urgență introdusă de deputați din cauza celui de-al treilea val al pandemiei, care a deschis calea spre o altă campanie electorală în toiul pandemiei.

"Și apar noi întrebări. Urmează alegerile – un spațiu de acțiune pentru politicieni. Dar cum rămîne cu cetățenii simpli, pentru care ei, judecînd după declarații, se străduiesc atît de mult?

În țară sînt vaccinați doar 3% din populație, trezoreria este goală. Pe lîngă sărăcie, șomaj și pandemia care ia viața celor dragi, există o scindare periculoasă în societate, care devine din ce în ce mai gravă prin eforturile politicienilor. Avînd în vedere faptul că alegătorii noștri sînt împărțiți aproximativ în două tabere după simpatiile între Vest și Est, precum și problemele Transnistriei, Găgăuziei, evenimentele din Ucraina vecină și escaladarea tensiunilor în lume, țara noastră a intrat într-o perioadă periculoasă. Întrebarea principală este-înțeleg cetățenii noștri acest lucru, care, ca întotdeauna, vor deveni principalele victime ale proceselor care devin din ce în ce mai ireversibile?",- a menționat în concluzie șeful reprezentanței TASS în Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?