Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Vitaly Tryapitsyn: „Negocierile directe privind Transnistria nu pot înlocui formatul internațional”

24 mar. 2023,, 10:56   Politică
2470 0

Negocierile directe între conducerea Moldovei și Transnistria nu pot înlocui formatul internațional „cinci plus doi” (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din SUA și UE).

Despre acest lucru a declarat ambasadorul general al Ministerului de Externe al Rusiei, Vitali Tryapitsyn, care, împreună cu reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE Alexandr Lukașevici, a avut o întrevedere la Tiraspol cu șeful regiunii nerecunoscute RMN, Vadim Krasnoselski.

„Este obișnuit să spunem că trebuie să creștem dinamica întîlnirilor „unu plus unu”, dar am sentimentul că aceste întîlniri nu pot înlocui formatul „cinci plus doi” din orice punct de vedere. În formatul “unu plus unu”, așa cum am înțeles eu, de asemenea, nici o problemă nu este rezolvată, nu există progrese. Activitatea grupurilor specializate de experți are cu atît mai mult nevoie de dinamică, dar este destul de evident că aici revenim la postulatul nostru principal – controlul asupra punerii în aplicare a acordurilor încheiate. Și acesta este un dezastru complet. Trebuie să lucrăm la acest aspect", a spus Tryapitsyn la un briefing. El s-a exprimat în favoarea intensificării negocierilor. "Această stagnare, pe care unii o numesc stagnare pozitivă, este alarmantă. În momentul de față, toate mecanismele sînt cumva blocate și inactive", a spus diplomatul.

Ultima întîlnire în formatul „cinci plus doi” a avut loc în octombrie 2019 la Bratislava, dar participanții săi nu au reușit să ajungă la un acord și să semneze documentul final.

După cum au afirmat mai devreme autoritățile din Republica Moldova, Chișinăul oficial se pronunță pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul republicii și insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean exclusiv pe cale diplomatică, cu menținerea suveranității și integrității teritoriale a țara, în cadrul granițelor recunoscute internațional ale Moldovei, cu statut special pentru Transnistria.


Cu o zi înainte, premierul moldovean Dorin Recean, într-o conferință de presă după o întrevedere cu omologul său român, Nicolae Ciucă, a declarat că Moldova a subliniat întotdeauna că soluționarea conflictului transnistrean se va realiza pe cale pașnică.

0
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?