Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Victor Juc: Instabilitatea din Kazahstan, are la bază aspectul economic şi politic

6 ian. 2022,, 13:56   Politică
13488 16

Istoria ne-a demonstrat că, de obicei, revoltele din Kazahstan includ o mulţime de protestatari, cu jertfe omeneşti şi se încheie cu anumite transformări, spune doctorul habilitat în politologie, Victor Juc. Într-un interviu realizat de jurnalista de la Radio Moldova, Cristina Popescu, politologul a menţionat că actuala revoltă are la bază două elemente. Este vorba de aspectul economic - care se referă la scumpirea gazului lichifiat, şi cel politic, care, în opinia lui Juc, se va finaliza cu sfîrşitul epocii lui Nazarbayev, transmite Radio Moldova Actualităţi.

„În acestă situaţie sigur că vor exista noi proteste fiindcă în Kazahstan revoluţile se încep, dar cu greu sînt înăbuşite de autorităţi şi probabil se va trece la o nouă etapă care va fi una tranzitivă a preşedintelui Kassym‑Jomart Tokaye. Probabil se va repeta ceea ce este în Kyrgyzstan cu schimbarea unor segmente din elita politică actuală care se vor propulsa pe primul plan. În realitate, la nivel regional şi subregional este o problemă foarte mare deoarece Kazahstanul fiind un stat Euroasiatic revoltele pot să aibă aderenţe şi în alte state, prababil că, în Kazahstan intervine o perioadă de nelineşte care va dura mai mult timp, cert este că focul care a izbucnit nu va putea fi potolit într-o perioadă relativ scurtă”, a menţionat Victor Juc, transmite Noi.md cu referire la trm.md.

Totodată, Victor Juc a menţionat că la nivel internaţional, instabilitatea din Kazahstan, demonstrează că statele din CSI parcurg o perioadă de „tranziţie a schimbărilor” cînd clasele politice ale epocii post-sovietice cedează locul altor oameni politici.

„N-aş spune că la nivel subregional evenimentele din Kazahstan vor influenţa din punct de vedere politic în Orientul Mijlociu, dar în Asia Mijlocie în fostele Uniunii Sovetice ar un fi un simbol pentru cei care doresc s-au consideră că este necesar de a continua procesul de reforme. Nici pe departe nu aş spune că este un protest pentru reformă democratică dat fiind faptul că este dificil de a determina toate cerinţele protestatarilor pentru că este un conglomerant de solicitări, dar nici nu aş spune că este o acţiune bine pregătită din exterior pentru a destabiliza situaţia din Kazahstan la nivel subregional şi regional. Situaţia din Kazahstan nu este atît de roz cum se credea, acolo au fost mişcări în perioada sovetică prin 1986, atunci a fost una printre primele mişcări de protest împotriva regimului, dar foarte camuflat”, a afirmat Victor Juc.

Amintim că proteste de amploare au izbucnit acum patru zile în Kazahstan, în regiunea Mangistau după creşterea bruscă a preţului gazului lichefiat folosit de mulţi pentru a-şi alimenta maşinile. Preţul s-a majorat cu 0,27 dolari per litru, iar revoltele s-au răspîndit în întreaga ţară. Într-un final autorităţile au anunţat că vor acorda o reducere a preţului cu 0,11 euro pe litru. Această promisiune nu a dus însă la dispersarea manifestanţilor. În multe oraşe poliţia a intervenit în forţă. Guvernul din Kazakhstan a demisionat, iar preşedintele a decretat stare de urgenţă pentru două săptămîni în regiunile Manghistau şi Almatî.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?