Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Victor Pușcaș, despre procedura de ridicare a mandatului judecătorului constituțional

23 apr. 2021,, 15:11   Politică
9301 3

Inițierea ridicării mandatului unui judecător al Curții Constituionale ține de competența organului care a numit judecătorul, a explicat pentru Noi.md fost președinte al CCM Victor Pușcaș.

Totuși, decizia finală cu privire la ridicarea mandatului e luată de Curtea Constituțională după verificarea faptelor care i se impută judecătorului. Întreaga procedură este stipulată în Codul jurisdicției constituționale, a menționat Victor Pușcaș.

"Poate să inițieze ridicarea mandatului numai organul care a numit judecătorul în funcție. Acesta inițiază și prezintă materialul la Curtea Constituțională, Curtea verifică faptele care i se impută judecătorului și ia decizia finală de ridicare a mandatului. Asta este ordinea generală.

Eu personal, am fost numit judecător de către Consiliului Superior al Magistraturii. Comuniștii în acea perioadă au ridicat problema la CSM, Consiliul a verificat și a respins solicitarea, dar dacă nu respingea atunci prezenta materialul la Curtea Constituțională și președintele numea doi judecători pentru a prezenta un raport, după care se lua o decizie. Ridicarea mandatului e de competența Curții Constuționale", a menționat Pușcaș.

Magistratul a mai precizat că numirea în funcție a judecătorilor constituționali e de competența Parlamentului, Guvernului și Consiliului Superior al Magistraturii, dar ridicarea mandatului - de competența Curții Constituționale.


Menționăm că deputații au adoptat astăzi, cu 53 de voturi, Hotărîrea privind anularea prin retragere parțială a Hotărîrii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.

Domnica Manole a fost numită în funcția de judecătoare a CCM prin Hotărîrea Parlamentului din 16 august 2019 și este președintă a CC din data de 23 aprilie 2020.

Tot astăzi, deputații au votat Declarația privind uzurparea puterii de către trei magistrați ai CCM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?