X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Comisia de la Veneția salută modificarea Legii sistemului judiciar, însă vine și cu sfaturi

29 iun. 2022,, 13:10   Politică
2457 0

Comisia de la Veneția salută noile modificări operate la Legea privind domeniul sistemului judecătoresc, intrate în vigoare la data de 1 aprilie curent, însă a venit și cu unele recomandări către autorități.

Comisia de la Veneția a publicat recent avizul care este favorabil de principiu, însă conține și cîteva recomandări de îmbunătățire a proiectului, transmite Realitatea.md.

În mod special, Comisia de la Veneția salută eliminarea termenului inițial de 5 ani de numire în funcție a judecătorilor. În opinia Comisiei, aceasta submina independența judecătorilor.

De asemenea, Comisia aprobă excluderea totală a implicării Parlamentului în numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, fapt ce reduce riscul politizării numirilor în justiție.

Totodată, schimbarea componenței CSM, 6 membri vor fi judecători aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor și 6 membri – profesioniști din afara sistemului judecătoresc, care se bucură de o înaltă reputație profesională și integritate personală, la fel a fost susținută de Comisia de la Veneția.


Recomandările Comisiei de la Veneția se referă la excluderea președintelui Republicii Moldova din procesul de transferare a judecătorilor la o instanță de același nivel sau la o instanță inferioară, posibilitatea ca CSM să poată respinge, printr-o decizie motivată, propunerea Colegiului pentru Selecția și Cariera Judecătorilor privind numirea președinților și vicepreședinților instanțelor, reglementarea în lege a transparenței procedurii de selectare de către Parlament a membrilor nejudecători ai CSM și introducerea unui alt mecanism de depășire a situației în care 3/5 din voturi ale deputaților (necesare pentru numire) nu sînt obținute de către candidați și limitarea posibilității revocării membrilor CSM. Aceasta ar trebui să aibă loc doar după sancționarea disciplinară sau condamnarea penală.

Amintim că, la 1 aprilie curent, au intrat în vigoare modificările în Constituție care au avut scopul de a spori independența și de a scade dependența judecătorilor de politic. Proiectul de lege a fost elaborat pentru a da efect modificărilor constituționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?