Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Valeriu Ostalep: „Uşile Uniunii Europene… Ce tot stăm sub uşă?”

28 iul. 2019,, 14:26   Politică
3956 6

„Ușile Uniunii Europene. Poveste de succes. Avocați. Cale ireversibilă. Toată prostologia și nici un singur cuvînt despre cine şi ce ne împiedică”, a comentat analistul politic Valeriu Ostalep interviul cu premierul Maia Sandu de la Euronews, care a avut loc în timpul celei de-a doua vizite a șefei Executivului moldovenesc la Bruxelles, după investirea sa din luna iunie.

„Drapelele UE au fost atîrnate este tot, după mine absolut absurd și ilegal, comentează Ostalep. Consilierii UE au fost în fiecare minister. FMI și alți moldoveni, americani, de exemplu, indică în permanență ce să se facă, ce legi să fie adoptate și cine să fie numit în funcţii. După toate acestea, de ce tot sub „uşă” staţi? De ce nu spune nimeni sincer, care este motivul?
Să ni se spună că țara este divizată prin eforturile politicienilor, că în țară există o manifestare masivă a nazismului primitiv, nu există ascensoare sociale, nu există şi nici nu sînt propuse careva decizii politice de natură sistemică (înlocuirea unora prin alţii, dar de cele mai dese ori prin aceiaşi are același rezultat). Nu există nicio cale de a obține dreptate. Sistemul de învățămînt din Moldova nu există. Industria moldovenească este aproape dispărută. Nu înțeleg cum contribuie la soluţionarea acestor probleme nesfîrșitele călătorii la Bruxelles și București. Și cuvintele despre ușă. Ne putem, desigur, preface că le înţelegem cu toţii pe toate – politică, electorat etc. Dar nu. Sînteţi cei care guvernaţi Moldova. Prin urmare, guvernaţi şi demonstraţi rezultate, nu continuaţi delirul de un deceniu. Sau va fi nevoie să fiţi înlocuiţi.

În interviul pentru Euronews, Maia Sandu a spus că noul guvern a reușit să „scape de regimul oligarhic”, care „era extrem de antidemocratic, anula alegeri, persecuta opoziția, societatea civilă, presa independentă, administrația locală de stat, fiind foarte corupt”. Sandu a spus că „deocamdată, totul funcționează bine”: „Avem un guvern pro-european. Programul său stipulează clar că Acordul de Asociere este baza programului guvernamental”. Întrebată despre posibile concesii în relaţia cu forțele pro-ruseşti și Moscova, Sandu a răspuns: „Nu vom face niciun compromis în privința lucrurilor importante. În primul rînd, despre cursul nostru spre UE. În al doilea rînd, privind ideea principală de construire a unui stat operaţional cu instituții independente care să satisfacă nevoile cetățenilor... Susținem pe deplin Ucraina și eforturile sale pentru a asigura integritatea teritorială a țării... Vom continua să cerem retragerea trupelor și echipamentului militar rusesc de pe teritoriul nostru și o soluționare politică a conflictului transnistrean în condiţiile asigurării integrității și suveranității teritoriale a Republicii Moldova”.

În ceea ce privește viitorul Moldovei, premierul a menţionat: „Am dori ca Moldova să devină o parte previzibilă și stabilă a Europei. Atunci vom putea veni și bate la ușa Uniunii Europene, fiind siguri că ni se va deschide”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?