Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Tiraspol a spus despre ce va discuta cu Chișinăul

27 oct. 2022,, 17:00   Politică
2628 0

În cadrul viitoarei întîlniri a reprezentanților politici de la Chișinău și Tiraspol, vor fi discutate nu doar problemele energetice, ci și alte probleme care rămîn deschise.

Este vorba despre importul în Transnistria a medicamentelor și produselor alimentare, relațiile financiar-bancare dintre cele două maluri ale Nistrului și alte aspecte.

Despre acest lucru a declarat într-un interviu acordat canal de televiziune ”Первый Приднестровский” așa-numitul ministru al Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, Vitalii Ignatiev.

El a confirmat că, pe 26 octombrie, partea moldovenească într-adevăr a solicitat o întrevedere a reprezentanților politici. Subiectul principal pentru Chișinău sînt problemele energetice.

"Noi sîntem întotdeauna deschiși pentru un dialog substanțial și semnificativ. Să auzim ce vor spune reprezentanții Republicii Moldova, ce momente vor pune în discuție. Desigur, și noi avem multe întrebări", a menționat ministrul de Externe al autoproclamatei PMN.


El spune că Moldova continuă să întîrzie următorul lot de făină rusească și crupe de hrișcă pentru Transnistria. Primul astfel de lot a fost permis, dar cu condiția ca hrișca și făina să nu fie încă puse în vînzare. A doua încărcătură a sosit din Federația Rusă deja cu analiza suplimentară pe care partea moldovenească a început să o ceară. Dar Chișinăul a spus că documentul laboratorului rus acreditat în Germania nu este convingător pentru ei.

"Acesta este, desigur, un caz flagrant. Chiar ieri, la noi a fost în vizită o delegație a Uniunii Europene în frunte un reprezentant al UE în procesul de negocieri, iar pentru că Chișinăul motivează prin bariere administrative, tehnice și vamale cu trimiteri la normele și reglementările UE, am discutat aceste probleme cu partenerii europeni. Am întrebat: "Poate că în Uniunea Europeană există unele abordări speciale față de Transnistria, că oamenilor le este restricționată posibilitatea de a primi aceleași medicamente?". Mi s-a spus că nu, nu există așa ceva și că partea europeană va clarifica acest lucru", a spus Vitalii Ignatiev.

El nu a exclus faptul că în acțiunile Chișinăului există nu doar ambiții politice, ci și interese economice. "În ceea ce privește medicamente, am auzit odată teza reprezentantului Moldovei: nu cumpărați din Rusia, Belarus, India, cumpărați din Moldova. Dar în Moldova este de trei ori mai scump. Desigur, acestea sînt lucruri inacceptabile", a subliniat Vitalii Ignatiev.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?