X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Usatîi a venit să ajute noul guvern? (VIDEO)

18 iul. 2019,, 15:20   Politică
4695 2

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, de îndată ce a fost eliberat de procurori pe 16 iunie, a declarat că a revenit acasă pentru a ajuta noul guvern. Ce anume?

Pe 15 iulie, în cadrul emisiunii ”Politica” cu Natalia Morari de la TV8, Renato Usatîi, evident, fără a-și da seama, a început să ponegrească noile autorități, care prin acțiunile lor, cu sprijin general internațional, au obținut răsturnarea regimului Plahotniuc, cu care, după cum a recunoscut Usatîi, a negociat, în anul 2018 și în prima jumătate a anului 2019, întoarcerea sa în Republica Moldova cu anumite condiții. În același timp, potrivit lui Usatîi, discuțiile cu consilierii lui Plahotniuc pe anumite teme au avut loc pe parcursul a mai multor luni.

Cetățenii singuri pot evalua imparțial ceea ce spune Usatîi și dacă acest lucru se încadrează în înțelegerea lor cu privire la sprijinul noilor autorități.

Deci, Usatîi spune că este nemulțumit de modul în care anumite lucruri se schimbă în țară, "foarte încet și, în unele cazuri, nu foarte profesionist". Potrivit lui, "am simțit schimbarea vechii puteri cu una nouă doar la început, apoi totul s-a oprit și acest lucru îl dezamăgește foarte mult". "Toată lumea a așteptat aceste schimbări și dacă noul guvern nu va reuși, am putea ajunge la indignare în masă", a spus Usatîi.

"Dacă aș fi eu paznic la Ministerul Afacerilor Interne sau la Procuratură, pe foarte mulți oameni i-ar fi durut capul", continuă el.


Usatîi critică Comisia parlamentară pentru investigarea furtului miliardului, despre care se știe că lucrează în mod activ, aproape în fiecare zi. El afirmă: "Eu în două-trei ore voi investiga mai mult decît ei în următoarele două luni".

Usatîi continuă atacurile asupra lui Igor Dodon, declarînd: "Dodon ar fi stat deja la cimitirul politic dacă m-aș fi întors în toamna anului trecut".

Oare Usatîi nu înțelege că, pentru a elimina în mod legal oamenii lui Plahotniuc din sistemul judiciar și organele de drept nu este atît de ușor? Că, odată cu îndepărtarea acestor persoane, trebuie să alegi noi oameni care vor putea, într-adevăr, schimba situația în bine? Că pentru toate acestea e nevoie de timp? El înțelege totul, dar nu pentru a ajuta noul guvern s-a întors Usatîi în țară, dar pentru a diviza această putere, folosind retorica testată a "populismului pur", pentru a reuși desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate și, restabilindu-și popularitatea prin ”aruncarea” de compromisuri, să aducă cît mai mulți oameni de-ai săi în Parlament.

Cine-i furnizează materiale compromițătoare lui Usatîi este aproape clar. Cu toate acestea, Renato Usatîi consideră o prostie opinia multor demnitari, politicieni și experți care sînt convinși că, în ajunul publicării oficiale a raportului Kroll-2 cu toate părțile și aplicații sale secrete, Plahotniuc a organizat personal sau prin oamenii săi publcarea materialelor Kroll-2 prin intermediul lui Usatîi, pentru a-i ridica acestuia popularitatea și a discredita noul guvern.

Potrivit lui Usatîi, o asemenea opinie pot avea numai oameni de la Costiujeni. Nu-l deranjează faptul că despre acest lucru vorbesc public oamenii care ocupă posturi de vicepreședinte al parlamentului, înalți oficiali din Guvern și mulți specialiști. Se pare că, în ciuda negării lui Usatîi pe parcursul întregii emisiuni, în această versiune continuă să creadă și Natalia Morari.

Usatîi spune că el este cineva, dar nu prost. În același timp, el se pare că crede că proștii sînt toți ceilalți care nu sînt capabili să înțeleagă că, în afară de populism și cîștigarea unei popularități ieftine, Usatîi nu mai are alte idei.

Astfel, Usatîi a declarat că "există anumite persoane interesate care încearcă să adune majoritatea constituțională în parlament folosind metodele lui Plahotniuc". Potrivit liderului "Partidului Nostru", Renato Usatîi, ei au nevoie de acest lucru pentru a anula alegerile directe a președintelui, pe care se tem că le vor pierde. Usatîi a spus că, în viitorul apropiat, opt - nouă deputați vor părăsi Partidul Democrat, dar nu se știe încă cărei facțiuni se vor alătura. Aceasta, potrivit liderului PN, "demonstrează faptul că majoritatea parlamentară de astăzi are nevoie de suficiente voturi pentru a schimba Constituția pentru a reveni la procedura anterioară de alegere a președintelui - prin parlament". Și Usatîi, desigur, crede că nimeni nu înțelege scopul pentru care el combină o parte dintre informațiile care i-a fost atașată cu privire la viitoarele mandate parlamentare sau părăsirea fracțiunii PDM cu informația falsă despre motivul pentru care el face acest lucru.

Evident, Usatîi crede că nimeni nici nu se gîndește la faptul că el duce pe toată lumea "de nas", inventează povești diferite pentru a încerca să explice cumva neconcordanțele existente, pleacă de la un răspuns direct la numeroase întrebări sub pretextul "haideți să nu fim ca femeile la piață”.

Potrivit lui Usatîi, toată lumea ar trebui să creadă că nu s-a uitat peste toate fișierele de pe cele două sau trei stick-uri care i-au fost transmise, unde, în care, după cum s-a dovedit, există părți secrete ale raportului Kroll, deși el a primit stick-urile cu cuvintele că pe ele există materiale importante pentru securitate lui Usatîi. Se pare că Usatîi nu s-a gîndit la securitatea sa cel puțin trei săptămîni. De aceea, nici nu s-a uitat. Se pare că Usatîi nu are grijă de el însuși, nu se gîndește la el, se gîndește doar la popor și la cum să-l mai atace pe Dodon și, în general, pe întreaga majoritate de guvernămînt, învinuindu-i pe rînd sau că sînt prea lenți, sau că "acționează folosind metodele lui Plahotniuc"... În același timp, știm cu toții cît de repede, la prima amenințare la adresa securității sale, a părăsit Usatîi Moldova în toamna anului 2016.

Dar cel mai interesant lucru este că unii oameni vor crede acest "politician", care nu are nici o idee cum să facă ordine în țară, dar în schimb a învățat bine arta populismului, care, după cum arată practica, este cel mai periculos fenomen din politica moldovenească.

Despre populismul din politica moldovenească și nenorocirile pe care acest fenomen le-a adus poporului moldovenesc vom vorbi într-unul din materialele care vor fi publicate în curînd pe www.noi.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?