Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Maia Sandu are șansa să devină liderul națiunii. Opinie

16 iul. 2021,, 11:00   Politică
15847 36

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, are șansa să se declare lider al națiunii și să formeze interese naționale, nu doar să încerce să fie o unitate periferică a "Occidentului colectiv".

Această opinie a fost exprimată în emisia studioului Sputnik Moldova de Serghei Markedonov, cercetător principal la Centrul de Securitate Euro-Atlantică de la Institutul pentru Studii Internaționale MGIMO, transmite Noi.md.

El a menționat că Moldova diferă de alte țări prin faptul că este o comunitate politică foarte divizată, unde chiar și aliații suînt adesea situaționali, dar în același timp există o cerere de ordonare sau de un fel de verticală.

"Așa a fost în perioada lui Petru Lucinschi. Așa a fost în perioada lui Vladimir Voronin, în special cea timpurie. Așa a fost în perioada proeuropenilor, care în 2009 l-au dat jos pe Voronin, dar nu au putut să prezinte o personalitate consolidată, drept urmare ei s-au certat și a apărut Igor Dodon. Dar acum Sandu încearcă să corecteze această situație", spune expertul.

Markedonov consideră că dilema aici este destul de simplă: fie să încerce să formeze un fel de agenda națională, fie pur și simplu să repete tacticile revanșarde mărunte, nici măcar strategii.


Adesea, atunci cînd vorbim despre țările post-sovietice, că "interesele naționale sînt în contradicție cu cele rusești", se dovedește că am fi urmărit interese naționale.

"Problema Moldovei, și a Ucrainei în multe privințe, este lipsa intereselor naționale, nu prezența lor. Încercările de a lua și a se implica într-o luptă mare, de ce? O țară mică trebuie să fugă de astfel de probleme, concentrîndu-se asupra situației interne și încercînd să mențină un echilibu între diferite centre", crede interlocutorul.

Markedonov a concluzionat că acum Maia Sandu se poate "declara drept lider al națiunii și forma interesele naționale, nu doar să încerce să fie un departament al României sau o unitate periferică al "Occidentului coelctiv".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?