X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Maia Sandu are un plan pentru rezolvarea conflictului transnistrean

31 dec. 2020,, 14:15   Politică
8684 6

Republica Moldova insistă în continuare pe retragerea trupelor ruseşti și a munițiilor fostei armate a 14-a din stînga Nistrului, iar reglementarea transnistreană este unul dintre principalele subiecte în relația dintre Chișinău și Moscova.

Declarațiile au fost făcute de președintele Maia Sandu, în cadrul unui interviu pentru Deutsche Welle. Maia Sandu a mai spus că pledează pentru o relație constructivă cu Federația Rusă și a specificat că cele două state au o agendă amplă de discuții, transmite Publika.md.

În cadrul interviului, Maia Sandu a declarat că va merge la Moscova, dacă va avea o invitație în acest sens. Potrivit ei, pe agenda de discuții sînt mai multe subiecte care necesită soluții rapide.

"Este vorba despre subiectele ce vizează comerțul, restabilirea exportului pentru Moldova, dar şi asigurarea socială a conaționalilor noștri care muncesc acolo. Sigur, voi aborda și reglementarea conflictului transnistrean, pentru că Rusia este parte a procesului de negocieri în formatul "5+2". Sper că Republica Moldova și Rusia vor avea o relație bună", a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a reiterat că nu este de acord cu staționarea ilegală a trupelor ruseşti pe teritoriul țării noastre.


"Vorbim despre grupul operativ al trupelor ruse, nu există acordul Guvernului Republicii Moldova pentru staționarea lor. Este primul subiect. Al doilea subiect vizează munițiile pe teritoriul Republicii Moldova, acestea trebuie să fie scoase. Am vorbit despre asta anul trecut. Din partea Moscovei era acordul să lucrăm în această direcție", a afirmat președintele Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a vorbit și despre viziunea ei privind soluționarea conflictului transnistrean.

"Trebuie să facem în așa fel ca oamenii de pe malul stîng al Nistrului să vadă într-o zi că viața, condițiile de trai sînt mai bune pe malul drept al Nistrului. Astfel, toți oamenii își vor dori ca aceasta problema să fie soluționată", a comunicat președintele Republicii Moldova.

La începutul lunii decembrie, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov, a calificat drept iresponsabil apelul lansat anterior de Maia Sandu privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ţării. Într-o conferinţă de presă, oficialul rus a dat de înţeles că retragerea trupelor ar putea avea consecinţe grave.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?