Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tulbure: ANI și Procuratura pot începe astăzi procesul de curățare a sistemului de oficiali corupți

2 oct. 2021,, 12:30   Politică
3617 5

Analistul politic Alexei Tulbure consideră că procurorii și Curtea Anticorupție, ANI, pot începe curățarea instituțiilor publice de oficiali corupți care s-au compromis cooperînd cu clanurile oligarhice.

El a scris pe Facebook că „Guvernul Gavriliță a anunțat pregătirea unei evaluări externe a judecătorilor, care va face posibilă identificarea celor nedemni și eliminarea lor din sistemul judiciar și din justiție în general”, relatează point.md.

„Problema este că atestarea poate fi începută în cel mai bun caz, într-un an sau un an și jumătate, și va dura destul de mult timp. Pentru a începe procesul, trebuie schimbată Constituția, iar acest lucru necesită timp. Însă tergiversarea procesului de curățare este periculoasă, deoarece peste o jumătate de an societatea va pierde încrederea în posibilitatea de a face schimbări, în capacitatea clasei politice de a îmbunătăți situația din țară. Dacă se întîmplă acest lucru, nu va ajuta nicio atestare externă”, consideră expertul.

În opinia sa, Agenția pentru Integritate și Procuratura pot începe deja procesul de curățare a sistemului de oficiali corupți și hoți.

„De mulți ani Agenția găsește cazuri de îmbogățire ilegală exclusiv în rîndul aleșilor locali, foștilor funcționari și foștilor deputați. Astăzi, puține s-au schimbat în activitatea Agenției. Aceasta trebuie curățată, în ea trebuie desemnați bărbați și femei mai integri și mai hotărîți. Să înceapă să pună întrebări judecătorilor, procurorilor, ofițerilor de poliție, miniștrilor și deputaților în legătură cu Mercedesurile lor și casele cu trei etaje. Pentru procurori, investigarea acestor cazuri în condițiile în care legalitatea bunurilor dobîndite trebuie să fie dovedită chiar de către oficiali va fi mult mai ușoară decît investigarea jafului secolului”, consideră Tulbure.


El a fost de acord că, în cadrul sistemului judiciar actual din Republica Moldova, toate dosarele vor „muri” în instanțe, așa cum se întîmplă acum cu faptele de corupție majoră, fraudă și furt.

Expertul este convins că, în aceste condiții extraordinare, este necesară crearea unei Curți Anticorupție cu judecători integri.
„Această instanță ar trebui să joace un rol important în curățarea sistemului în sine și a instanțelor judecătorești. Acolo ar trebui numiți judecători integri care și-au dovedit integritatea de-a lungul anilor. Și în Moldova există astfel de judecători...”, consideră Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?