Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Trei scenarii care pot evolua în criza politică din Republica Moldova

22 ian. 2021,, 11:47   Politică
7067 5

Președintele PSRM, Igor Dodon, susține că sînt trei scenarii care pot evolua în criza politică din țară. Primul - președintele țării în continuare încalcă Constituția și nu înaintează niciun candidat la funcția de premier; al doilea - șeful statului înaintează un candidat care va fi votat de Parlament și al treilea - președintele țării înaintează un candidat care nu va fi susținut de deputați și astfel vor fi declanșate alegerile parlamentare anticipate.

Dodon a declarat, în cadrul emisiunii live de vineri, că pentru PSRM prioritar este al treilea scenariu. Președintele PSRM a atras atenția că, cu cît mai mult se va întinde procesul de înaintare a unui candidat, cu atît mai departe va fi transferat termenul de dizolvare a Parlamentului.

Cel de-al cincilea președinte al țării a criticat propunerea PAS susținută de Maia Sandu prin care deputații sînt îndemnați să voteze o declarație prin care să-și ia angajamentul că nu vin la ședința la care trebuie să fie votat premierul. Dodon califică acestei idei drept jocuri copilărești și prostii, pe care PSRM nu are de gînd să le susțină.

”În caz dacă președintele nu va înainta un candidat, el poate fi atras la răspundere, deoarece este o încălcare gravă a Constituției și deciziilor Curții Constituționale. Probabil, va fi primul președinte în istoria modernă a Republicii Moldova împotriva căruia vor fi declanșate anumite procese constituționale”, a spus Dodon.

Liderul socialiștilor a declarat că dacă Sandu va înainta un candidat, deputații PSRM nu examinează varianta ca să boicoteze ședințele Parlamentului. Dodon a reiterat că PSRM vor participa la toate ședințele Parlamentului.


”În scenariul numărul doi se votează candidatul la funcția de prim--ministru și atunci avem Guvernul Maiei Sandu să vedem cum se descurcă”, a mai menționat liderul PSRM.

Igor Dodon susține că dacă va fi al treilea scenariu, atunci cel mai apropiat termen de organizare a alegerilor anticipate este sfîrșitul lunii mai.

Guvernul Ion Chicu și-a prezentat demisia la 23 decembrie 2020. Amintim, PSRM s-a adresat Curții Constituționale cu o sesizare prin care a solicitat explicații cu privire la termenul limită în care șeful statului trebuie să prezinte un candidat la funcția de premier și care sînt sancțiunile ce pot fi aplicate președintelui țării dacă el refuză să facă acest lucru. Socialiștii au solicitat Curții examinarea acestei adresări în regim de urgență.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?