X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Todua: „Moldova nu are de ce să părăsească CSI”

29 aug. 2022,, 20:30   Politică
2623 0

Autoritățile moldovenești nu fac declarații dure cu privire la retragerea republicii din CSI, deoarece înțeleg că a fi membru al Comunității oferă țării noastre o serie de preferințe și posibilitatea de a-și vinde mărfurile pe piețele acestei organizații, iar dacă presupunem că toate aceste legături sînt întrerupte brusc, atunci aceasta va fi o lovitură foarte puternică pentru economia moldovenească.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, jurnalistul, fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014) Zurab Todua, vorbind în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Levitskaya-Pahomova” de la postul de televiziune NTV-Moldova, notează Noi.md.
Potrivit lui, mult, desigur, va depinde de modul în care se termină totul în Ucraina.
„Dar și din acele declarații ale primelor persoane ale Moldovei, se vede clar că actuala conducere a țării înțelege că a fi în CSI este benefic pentru Moldova. Ei fac declarații pragmatice, și pe bună dreptate. Or, calitatea de membră CSI oferă Moldovei o serie de preferințe și oportunitatea de a-și realiza bunurile pe piețele acestei organizații. Și dacă presupunem că toate legăturile sînt întrerupte brusc, atunci aceasta va fi o lovitură foarte puternică pentru economia moldovenească. În același timp, deplasarea către Uniunea Europeană nu compensează toate costurile și pagubele care vor fi suportate dacă Moldova se va retrage brusc din CSI”, a spus Zurab Todua.
„În ciuda faptului că din cînd în cînd ni se oferă o cifră care arată că exporturile moldovenești către Uniunea Europeană sînt în creștere, cu toate acestea, UE nu poate acoperi tot ceea ce merge pe piețele CSI. Desigur, războiul din Ucraina și-a făcut propriile ajustări. Logistica s-a schimbat. Prețul pentru tranzitul și circulația mărfurilor în jurul ostilităților a crescut foarte serios, dar, cu toate acestea, toată lumea înțelege că războiul se va termina mai devreme sau mai tîrziu, iar comunicațiile vor fi restabilite. În consecință, piața se va redresa, cea care a căzut în ultimele luni”, - a subliniat istoricul, politolog, jurnalist, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.
El a mai atras atenția că, într-un fel sau altul, Moldova depinde de resursele energetice pe care le primește de la Rusia, iar altele nu sînt.
"Sînt o mulțime de speculații aici, o mulțime de lucruri care sînt spuse intenționat pentru a ne induce în eroare. Intenționat sau inconștient, populația este indusă în eroare. Trebuie să spun sincer că nu există încă un înlocuitor pentru petrol și gaze din Rusia. Toate variantele care se discută pe tema surselor alternative, duc la faptul că vorbim de același gaz rusesc care trece prin Romînia, prin Balcani. Și, în consecință, există un alt preț, mai mare. Va fi mereu mai mare decît prețul pe care îl putem primi din Rusia. Prin urmare, toate acestea trebuie luate în considerare atunci cînd e vorba de a fi sau nu în CSI. Nici în Moldova nu există", a spus Zurab Todua.
3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?