Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Tănase: „Asumarea răspunderii de către Guvernul Sandu - o greșeală”

9 sep. 2020,, 09:45   Politică
2798 1

Asumarea răspunderii de către Guvernul Sandu a fost o greșeală, iar în acest mod, în mod rațional puterea a fost cedată președintelui Igor Dodon. Cel puțin acestea sînt opiniile fostului președintele al Curții Constituționale Alexandru Tănase, făcute publice în cadrul emisiunii „Puterea Patra” de la N4.

Tănase afirmă că dacă treceau acele prevederi, Guvernul actual ar fi avut mult mai multe pîrghii asupra procuraturii, scrie unimedia.info.

„Istoria o va judeca pe Maia Sandu în ce măsură a fost corectă sau a greșit acea idee de angajare a răspunderii. Eu cred că a fost o eroare. Puterea nu se cedează, niciodată. Nu este niciun manual de politologie, unde scrie că cedează puterea cu scopul că mîine o vei lua. Atunci cînd un prim-ministru cedează puterea, benevol, el riscă să vadă clădirea Guvernului de pe geamul troleibuzului.

Eu cred că a fost o mare greșeală. Cu atît mai mult, i-au servit lui Dodon mingea la coș. Igor Dodon nu ar fi putut să demită acel Guvern fără argumente. El nu ar fi putut politic să demită acel Guvern. Din păcate, cei care au guvernat i-au servit un argument imbatabil. Chiar și pentru diplomații occidentali care sînt la Chișinău, a fost un argument clar că aceste modificări nu au putut trece. Plus că dacă ar fi să intrăm în esența lor, ele sînt absolut aberante. Dacă treceau modificările acelea, dvs vă imaginați la ora actuală care era puterea lui Ion Chicu asupra Procuraturii. Este o lecție care au învățat-o”, a precizat Tănase.

Modificările făcute la Legea Procuraturii, în iulie și septembrie 2019, nu contravin standardelor internaționale. Este concluzia Comisiei de la Veneția care și-a publicat Opinia scurtă, adoptată în baza solicitării Curții Constituționale, pe marginea legii privind modificarea Legii procuraturii, adoptate în septembrie 2019 prin asumare de răspundere de către Guvernul Sandu.


În cadrul ședinței Paramentului, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Asta după ce Maia Sandu și-a asumat răspunderea cu privire la un proiect ce va schimba legea Procuraturii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?