X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Tănase comentează decizia CC: „Sandu ar urma să vină cu un nou decret”

23 feb. 2021,, 21:35   Politică
3529 4

Fostul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova (CCM), Alexandru Tănase, spune că decizia CC, prin care a fost declarat neconstituțional decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, prin care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, este una previzibilă.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Tănase scrie că decizia CCM va pune capăt conflictului dintre instituția prezidențială și Parlament.

”Curtea a interpretat înţelesul sintagmei „consultarea fracţiunilor parlamentare” de la articolul 98 alin. (1) din Constituţie şi a reţinut că scopul consultărilor este de a identifica sprijinul politic al deputaţilor pentru o anumită persoană, capabilă să formeze un Guvern care să se bucure de încrederea Parlamentului. Ceea ce contează în aceste consultări este obţinerea susţinerii politice pentru persoana care ar putea fi desemnată în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Curtea a mai notat că Preşedintele Republicii poate veni la consultări cu o propunere proprie, care ar putea să fie acceptată. Este, însă, la fel posibil ca în cadrul acestor consultări politice candidatul propus de către Preşedinte pentru funcţia de Prim-ministru să nu fie agreat de partenerii de consultare ai acestuia. În acest sens, Curtea a menţionat că Preşedintele ţării nu-şi poate subordona partenerii de dialog politic pe care îi consultă”, scrie Tănase.

Totodată, acesta spune că Preşedintele Republicii acţionează doar în calitate de reprezentant al statului, căruia îi revine dreptul şi responsabilitatea de a găsi o cale a dialogului şi a evaluării voinţei şi capacităţii deputaţilor consultaţi de a susţine din punct de vedere parlamentar un candidat.


”Desemnând candidatul pentru funcţia de Prim-ministru, Preşedintele Republicii trebuie să facă dovada imparţialităţii şi a neutralităţii sale politice, a echidistanţei sale faţă de toate grupurile parlamentare. Preşedintele nu are dreptul constituţional de a înlocui fracțiunile parlamentare (HCC nr. 32 din 29 decembrie 2015, §§ 91-94; HCC nr. 23 din 6 august 2020, § 18)”, mai spune fostul președine al CC.

Potrivit lui, acum urmează ca actorii politici să urmeze regulile de Joc care sunt foarte clare. Trebuie să citim exact argumentele invocate de Curtea Constituțională.

Alexandru Tănase susține că președinta Maia Sandu ar urma „să semneze un nou decret”. În ceea ce privește candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministră, propusă de cei 54 de deputați, „în cazul în care Maia Sandu are argumente în acest sens, poate respinge candidatura acesteia.

De menționat, că în cadrul unui briefing de presă, Maia Sandu a declarat că nu va accepta candidatura majorității și că unica ieșire din impasul în care se află Republica Moldova este anticipatele ori referendumul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?