X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Tiraspolul îndeamnă Chișinăului la reluarea dialogului

28 noi. 2022,, 19:00   Politică
4087 0

Liderul RMN nerecunoscute, Vadim Krasnoselski, face apel la autoritățile moldovenești și mediatorii în negocieri să reia dialogul privind reglementarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.

El a afirmat acest lucru într-un interviu publicat luni cu "Парламентская газета", relatează Noi.md.

Vadim Krasnoselski a spus că Tiraspolul este mereu deschis și pregătit pentru un dialog civilizat cu Chișinăul.

„Întotdeauna am spus că soluționarea conflictului este posibilă doar prin diplomație, la masa negocierilor. Nu avem de gînd să renunțăm la această poziție, sîntem concentrați pe rezultate reale care să contribuie la îmbunătățirea relațiilor dintre părți, care ar rezolva problemele oamenilor”, a remarcat șeful Transnistriei.

Potrivit acestuia, pînă în prezent, Chișinăul s-a retras de fapt din majoritatea acordurilor încheiate anterior, iar un deceniu de muncă activă a negociatorilor, eforturile participanților internaționali la procesul de negociere, de fapt, au fost aruncate la gunoi.


„Implementarea pachetului de acorduri Berlin +, care a stat la baza agendei de negocieri în ultimii ani, a fost înghețată. Mecanismul numerelor neutre pentru șoferii transnistreni practic nu funcționează, Moldova a refuzat să reînnoiască decizia de protocol privind telecomunicațiile. Oficialii transnistreni, la trecerea frontierei moldovenești, sînt supuși unor controale sporite, interogatorii și pe 23 noiembrie zborul către Federația Rusă a ministrului de Externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a fost zădărnicit. Este un caz fără precedent. Dar noi nu vom închide ușile, mizăm pe reluarea și dezvoltarea dialogului cu Republica Moldova, sîntem pregătiți să mergem înainte în negocierile la orice nivel. Dar astăzi nu există o mișcare din sensul opus. Personal am trimis opt scrisori președintelui Republicii Moldova Maia Sandu, toate acestea au rămas fără răspuns. În astfel de condiții, le atribui un rol important participanților internaționali la reglementare, care ar trebui să-și folosească influența și autoritatea pentru a scoate dialogul din impasul de durată", a subliniat Vadim Krasnoselski.

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că Chișinăul și-a dorit să discute cu Tiraspolul despre statutul politic al regiunii, însă reprezentanții din stînga Nistrului au declarat că „nu sînt condiții” pentru a începe astfel de discuții.

4
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?