X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Ion Sturza: Actualul guvern nu are noroc: epidemie, criză energetică, război și inflație importată

17 mai. 2022,, 07:05   Politică
4133 0

Problemele actuale cu care se confruntă actuala guvernare a fost tema de bază a discuțiilor cu fostul premier Ion Sturza la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8, informează Noi.md cu referire la realitatea.md.

Fiind întrebat de ce oamenii în mai toate sondajele de până acum arată că Moldova merge într-o direcție greșită, fostul premier a răspuns că aceasta se datorează în mare parte frustrărilor oamenilor față de situația de la acel moment.

„Adevărul este că avem guverne, cum este cel actual, care nu are noroc: epidemie, criză energetică, război, inflație importată, deci este foarte greu să faci față. Și atunci bine înțeles că răspunsurile cetățenilor sunt asociate cu succesele sau insuccesele guvernării, indiferent de cine este la guvernare, cei care militează pro est sau pro vest. Este o ecuație mai complicată care înglobează frustrările oamenilor legată de situația actuală.” – a răspuns fostul șef de guvern.

În opinia lui Ion Sturza cea mai mare problemă a actualei conduceri este că a creat la început foarte multe așteptări în zone foarte greu accesibile.

„Orice guvernare este pasibilă de greșeli, mai ales o guvernare care a fost atât de ambițioasă la început și cred că aceasta este cea mai mare problemă a guvernării actuale: a stârnit foarte multe așteptări în zone foarte greu de pătruns și în primul rând, această luptă cu corupția și recuperarea banilor furați de la moldoveni, unde de la bun început era foarte clar că va fi o rezistență, va fi o suprasolicitare din partea sistemului.”


Pe de altă parte fostul oficial consideră că în ultimul timp s-a schimbat chiar și paradigma strategică.

„În prim plan au revenit discuțiile geostrategice sau orientarea proeuropeană a Republicii Moldova. Această fereastră de oportunitate, cum se crede la Chișinău, se încearcă a fi exploatată.”

În opinia sa atât lupta cu corupția cât și integrarea europeană sunt departe la moment de nevoile zilnice ale moldovenilor.

„Dar și una și alta sunt foarte departe de nevoile zilnice ale moldovenilor, care se confruntă cu prețuri, cu probleme în sectorul energetic și social. Și multe dintre aceste probleme nu sunt de ordin extern sau se datorează trecutului sau opoziției. Mai degrabă sunt legate de unele slăbiciuni strategice sau structurale ale acestui guvern.” – a conchis fostul premier.

Reamintim, că în ultima perioadă dialogul în societate privind problemele economice s-a întețit, în special după prezentarea săptămâna trecută a raportului pe inflație de către BNM, care atestă că aceasta a ajuns în luna aprilie curent la 27,6 % față de luna similară a anului trecut. Totodată săptămâna aceasta șeful BNM, Octavian Armașu, este așteptat în plenul Parlamentului cu explicații privind rata mare a inflației.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?