X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3993

Ultima oră! Decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița, declarat neconstituțional

23 feb. 2021,, 16:24   Politică
5670 11

Curtea Constituțională a declarat astăzi neconstituțional decretul președintelui Maia Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministru, notează Noi.md.

"Se declară neconstituțional decretul președintelui R.Moldova din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcția de premier", se arată în hotărîrea Curții.

Pentru a fi respectat articolul 98 din Constituție, Curtea a mai stabilit că fracțiunile parlamentare și președintele țării trebuie să recurgă la noi consultări în vederea desemnării candidatului la funcția de premier.

Totodată, Curtea a declarat indamsibilă sesizarea PSRM în partea care se referă la solicitarea de a aprecia dacă prin refuzul desemnnării Marianei Durleașteanu, președintele Maia Sandu a săvîrșit o „faptă gravă” în sensul articolului 89 din Constituție, care se referă la suspendarea din funcție.

Membrii CCM au admis astfel parțial sesizarea deputaților socialiști.


Socialișii s-au adresat Curții Constituționale, după ce Maia Sandu a refuzat să desemneze ala funcția de premier candidatul propus de majoritatea parlamentară nou-formată – Mariana Durleșteanu. Candidatura acesteia a fost susținută de 54 de deputați ai PSRM, Platformei "Pentru Moldova" şi trei deputaţi neafiliaţi.

Potrivit unei hotărîri anterioare a CC, preşedintele este obligat să înainteze candidatul propus de majoritatea parlamentară. Maia Sandu și-a explicat însă refuzul prin faptului că există suspiciuni de corupție în privința membrilor majorității parlamentare nou create.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?