X 
Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Consilier prezidențial: Sistemul de educație și cercetare se află în prag de faliment

10 mai. 2018,, 09:43   Politică
3778 1

Recent conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a lansat ideea comasării unor instituții de învățămînt superior din Chișinău.

În același timp, consilierul prezidențial în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici, este de părerea că inițiativa nu face decît să ducă la distrugerea sistemului educațional și științific din țara noastră. Consilierul a calificat acțiunea drept lipsită de inspirație și a precizat că aceasta continuă șirul de acțiuni care generează urmări grave în domeniul educației și științei din Republica Moldova, transmite Noi.md.

„Putem vorbi despre falimentul politicilor publice în domeniul educației și științei, care a generat închiderea a sute de instituții de învățămînt preuniversitar, plecarea din sistemul educațional a 10 000 de angajați din 2009 pînă în prezent, reducerea numărului de studenți cu 30 la sută”, a menționat Corneliu Popovici.

Astfel, potrivit lui, dacă în anul de studii 2011-2012 erau înmatriculați circa 104 mii de studenți, în 2017-2018 studiază circa 75 de mii de persoane.

Totodată, alte urmări grave sînt micșorarea numărului de doctoranzi, exodul masiv al cadrelor științifice în străinătate, reorganizarea Academiei de Științe a Moldovei, care duce la falimentarea principalului for științific din țară, dar și distrugerea sistemului de evaluare și acreditare a organizațiilor din sfera ştiinţei şi inovării, precum şi al atestării cadrelor ştiinţifice şi ştiinţifico-didactice de înaltă calificare, a atenționat Popovici.


Amintim că ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a comunicat că Universitatea de Stat din Tiraspol ar putea fi absorbită de Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, în scopul reducerii cheltuielilor. Măsurile cuvenite în acest sens vor fi luate însă la toamnă, după ce Ministerul va avea tabloul clar al admiterii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?