Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Mesajul PSRM pentru toate facțiunile parlamentare

18 feb. 2020,, 14:18   Politică
3173 2

Un mesaj important al PSRM pentru toate fracțiunile parlamentare! Deputații socialiști îndeamnă facțiunile parlamentare să semneze Declarația cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova.

Inițiativa a fost anunțată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către deputaţii Vlad Batrîncea, Bogdan Ţîrdea și Adela Răilean.

" A venit momentul ca toate partidele să-și asume erorile politice din trecut care au dus la divizarea țării pe false criterii geopolitice, este momentul ca toți politicienii, indiferent că sunt de stînga sau de dreapta, să-și unească eforturile pentru a repune Republica Moldova pe o platformă externă echilibrată, una prin intermediul căruia cetățenii moldoveni să se simtă protejați și sprijiniți, indiferent că se află în țară sau peste hotare”, se arată în declarație.

PSRM observă că există deja un consens între partidele parlamentare cu privire la apartenenţa Moldovei la Europa, iar vectorul țării ar trebui să vizeze construirea unui stat democratic.

„Agenda politicii externe a Republicii Moldova nu trebuie să mai impună false bariere geopolitice, prin care colaborarea noastră internațională să fie limitată la un grup restrîns de parteneri, în funcție de interesele de moment ale unor partide. De aceea, atunci cînd vorbim de politică externă echilibrată avem în vedere o bună colaborare cu toți partenerii internaționali, care doresc să ajute țara noastră”, spun autorii documentului.


Președintele țării, Igor Dodon, a vorbit despre necesitatea unei politici externe echilibrate a Moldovei în timpul unui discurs din tribunele centrale ale ONU și PACE. Șeful statului a spus că „partidele politice nu pot fi decît moldovenești, să lucreze pentru cetățeni și să reprezinte interesele lor în relațiile cu toți partenerii internaționali”.

„Pornind de la interesul poporului nostru multietnic, de a prospera în pace și armonie socială, Parlamentul susține că prioritatea Președintelui țării și a Guvernului trebuie să fie cursul politicii externe echilibrate. Aceasta presupune realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federația Rusă și a noilor proiecte integraționiste din spațiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreuna cu Statele Unite ale Americii, dar și cu vecinii noștri România și Ucraina. În același context, e nevoie să fortificăm și relațiile cu toate statele membre ale Uniunii Europene și ale CSI”, se notează în Declarația PSRM.

Autorii acesteia își confirmă sprijinul pentru statutul neutru al țării noastre și susțin dorința majorității cetățenilor, astfel încît Republica Moldova să nu se alăture blocurilor militare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?