Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

„Schemă dubioasă”. Gligor, despre modul în care este achitată datoria pentru consumul curent de gaz

25 noi. 2021,, 16:02   Politică
7305 2

Achitarea datoriei imputate de către Gazprom Republicii Moldova, pentru luna octombrie-început de noiembrie, cele 74 de milioane de dolari s-ar face cu abateri grave, iar în spatele „scheme” ar sta nimeni altul decît viceprim-ministrul Andrei Spînu.

Declarațiile aparțin președintelui Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, precizînd că prin această metodă s-ar încerca achitarea datoriei către Gazprom din perioada 2010-2014, iar cea actuală va rămîne totuși în vigoare, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

„În loc să achite 74 de milioane de dolari conform punctului 8 din Protocolul semnat la 29 octombrie direct către Moldovagaz, Spînu a inventat o inginerie financiară dubioasă. În ce consta aranjamentul? Prin decizia Comisiei pentru situații excepționale in domeniul energetic, Energocom a primit 1.7 miliarde de dolari pentru a cumpăra gaz pe piața internațională, iar ulterior în sezonul cald să cumpere gaz ieftin și să facă rezerve strategice, așa ca pe viitor să ne securizăm de tentativele de presiune externă. Spînu spune că circa 300 de milioane s-au cheltuit pentru a cumpăra gaz pe piața internațională, iar diferența de cca 1,3 miliarde va fi achitată Moldovagaz, însă nu direct, ci prin cesiune de creanță și anume prin transferul către Energocom a datoriei istorice formate în 2010-2014 de compania Termoelectrica S.A. fată de Moldovagaz. Astfel, 1,3 miliarde vor fi transferate de Energocom către Moldovagaz în contul datoriei Termoelectrica”, spune Gligor.

Potrivit lui Ștefan Gligor, așa-numita datorie istorică de peste 400 milioane de dolari față de Gazprom este datoria Termoelectrica formată în mod extrem de dubios în perioada 2010-2014, iar prin achitarea acesteia acum ar reprezenta recunoașterea ei, deși anume auditarea acestei datorii a fost unul din subiectele de negociere cu Gazpromul în octombrie.

„De ce această schemă este dubioasă și prejudiciază statul nostru? E simplu. O mare parte din așa numita datorie istorică de peste 400 milioane de dolari față de Gazprom este datoria Termoelectrica formată în mod extrem de dubios în perioada 2010-2014. Anume auditarea acestei datorii a fost unul din subiectele de negociere cu Gazpromul în octombrie. Există informații conform cărora la Termoelectrica s-a furat ca în Codru, iar datoria acesteia s-a format în urma furturilor bine gîndite și organizate, cu alte cuvinte așa numita datorie rezultă în mare parte dintr-o schemă de îmbogățire ilicită. Mai mult achitarea datoriei istorice de peste 700 milioane de dolari era acea condiție si element de șantaj cu care opera Gazpromul în negocieri. În loc Spînu să acționeze în interesul statului și să insiste pe achitarea datoriei numai după efectuarea unui audit credibil, acesta a inventat o schemă pe care a băgat-o Guvernului și Parlamentului sub pretextul urgenței și riscului să fim deconectați de Gazprom în 48 de ore. Bănuiesc că anume de asta s-a așteptat pînă în ultima clipă ca Gazpromul să ne dea notificarea oficială de deconectare. De parcă Spînu nu știa de obligația pe care și-a asumat-o în numele Guvernului Republicii Moldova prin semnarea Protocolului din 29 octombrie la Sankt-Petersburg” mai scire Gligor.


Politicianul se întreabă „ce va achita totuși autoritățile de la Chișinău” datoria din luna octombrie-începutul lui noiembrie sau totuși datoria din 2010-2014.

„Acum mă întreb ce va achita Republica Moldova mîine? Diferența tarifară între 150 de dolari și 790 de dolari pentru luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie? Sau o datorie dubioasă din 2010-2014? Răspunsul este evident. Acum să vă spun încă ceva. Prin achitarea celor 74 milioane de dolari în contul datoriei Termoelectrica, obligația de achita diferența tarifară pentru luna octombrie și noiembrie 2021 nu va fi îndeplinită. Aceste datorii sînt două lucruri diferite și dacă Federația Rusă va face uz de punctul 8 din Protocol riscăm să mai plătim 74 milioane de dolari sub amenințarea deconectării pînă la finele anului”, a conchis Gligor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?