Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Va putea oare Moldova să fie prietenă cu Rusia?

12 aug. 2021,, 15:00   Politică
3675 4

Ieri, 11 august, la Chișinău a avut loc o întrevedere a șefului adjunct al administrației prezidențiale din Rusia Dmitri Kozak cu Președintele Moldovei, Maia Sandu. Potrivit celor două părți, dialogul a fost unul constructiv, în cadrul lui fiind discutate probleme de comerț reciproc, blocada Transnistriei și casarea munițiilor în autoproclamată republică.

Înseamnă asta că Moldova va putea să „fie prietenă” cu Rusia? Care este avantajul cooperării reciproce pentru cele două țări? Aceste aspecte au fost abordate de profesorul și diplomatul Victor Borșevici în cadrul unui interviu pentru noi.md.

Reamintim că anterior el și-a exprimat opinia de expert cu privire la ce subiecte vor fi ridicate în cadrul negocierilor dintre Dmitri Kozak și conducerea moldovenească.

„Mă bucur că previziunile mele s-au adeverit. Au fost discutate anume problemele despre care am vorbit în interviu”, a menționat diplomatul.
Borșevici sprijină decizia Moldovei de a se apropia de Rusia. Potrivit diplomatului, aceasta este modalitatea de a construi o economie și politică potrivită pentru țara noastră, cu atît mai mult că, după cum a menționat el, avem toate șansele pentru o cooperare reciproc avantajoasă.

„Cred că avem șanse bune de a merge mai departe cu Rusia. China este acum interesată să avanseze spre vest și, în acest sens, Moldova este o platformă importantă, prin urmare Rusia și China rămîn parteneri potențiali și promițători. Acest lucru este în beneficiul nostru, de ce să nu folosim această oportunitate?


Vizita lui Kozak este importantă prin faptul că întruchipează semnalul lui Putin că respectul și încrederea reciprocă ar trebui consolidate, acestea fiind fundamentul principal pentru rezolvarea problemelor specifice legate de relațiile dintre Moldova și alte țări. Rusia în prezent reprezintă un potențial imens al pieței estice care trebuie luat în calcul”.

Solicitat să răspundă dacă întîlnirea dintre Sandu și Putin va avea loc, Borșevici a răspuns că acest lucru este posibil dacă Moldova va continua să se comporte corect, iar relațiile dintre Moldova și Rusia vor fi construite pe respect reciproc. În opinia sa, politica țărilor nu ar trebui să se bazeze pe confruntare, ci pe încredere și „dragoste pentru aproapele”, ceea ce ne îndeamnă ă facem oamenii de știință occidentali și ne învață filosofii antici:

„Totul în lume se bazează pe principiile filantropiei, înțelegerii reciproce și respectului. Dacă nu există respect în politică, nu vor exista progrese culturale. Nu uitați că popoarele noastre sînt legate cultural și etnic. Sîntem uniți cu Rusia prin rădăcini istorice și valori tradiționale, deci obiectivul politicienilor este de a consolida încrederea reciprocă, iar cel a oamenilor de afaceri, de a contribui prin investiții, proiecte reciproce și ramuri de importanță regională, folosind aceste canale”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?