X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Vor putea oare deputații arestați Jardan și Ulanov vota în Parlament?

23 mar. 2021,, 16:30   Politică
3480 0

Doi deputați în Parlamentul Moldovei din partea Partidului Șor, Petru Jardan și Denis Ulanov, privați acum o zi de imunitatea parlamentară și plasați în arest preliminar pentru 72 de ore, își vor putea exercita, la dorință, dreptul de vot în Parlament dacă vor coordona această problemă cu autoritatea de urmărire penală.

Opinia a fost exprimată de Stanislav Pavlovski, ex-ministru al Justiției în Guvernul Maiei Sandu, fost judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului, comentînd chestiunea privind eventualul vot la distanță al lui Petru Jardan și Denis Ulanov în situația actuală, informează Noi.md.

Fostul viceprim-ministru Alexandru Muravski, ex-ministru al Economiei al Moldovei, iar acum expert independent a adresat juriștilor calificați o întrebare pe rețelele de socializare.

El a atenționat asupra faptului că Petru Jardan și Denis Ulanov au fost privați de imunitatea parlamentară și plasați în arest preliminar pentru 72 de ore, și este posibil să existe o decizie judecătorească privind arestarea lor pentru 30 de zile. Însă, toate acestea nu îi privează de mandatele lor parlamentare. Mandatele lor pot fi ridicate numai dacă instanța pronunță o sentință în acest sens și sentința intră în vigoare.

„Iar acest lucru înseamnă că atît Petru Jardan, cît și Denis Ulanov își păstrează în continuare toate drepturile deputaților, inclusiv dreptul la inițiativă legislativă, la semnarea declarațiilor, la apartenența la fracțiuni și coaliții, precum și dreptul la vot. Și dacă e așa, cum poate fi asigurat dreptul lor de vot? Procuratura ar trebui să asigure escortarea deputaților arestați la ședințele plenare pentru vot? Deputații plasați în arest vor putea vota de la distanță, așa cum a fost în 1999 cu Ilie Ilașcu? Cum este reglementată această situație prin lege? ”, a întrebat Alexandru Muravski.


La rîndul său, Stanislav Pavlovski a menționat că nici reținerea, nici arestarea, nici ridicarea imunității nu privează deputații de dreptul de vot. El a reamintit că odată Ilie Ilașcu a votat, aflîndu-se în temnițele transnistrene, votul lui fiind prezentat Parlamentului in forma scrisă.

„Un alt lucru este ca asigurarea respectării acestui drept trebuie coordonată în prealabil cu organul de urmărire penală și administrația penitenciarului în care se află deputatul”, a scris Stanislav Pavlovski.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?