X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Slusari: "La ANRE este necesar de a demite epavele lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu"

5 oct. 2021,, 12:51   Politică
2698 4

Fostul deputat al Platformei DA Alexandru Slusari se declară împotriva comasării ANRE și a Consiliului Concurenței, inițiativă propusă de PAS, notează Noi.md.

Politicianul a îndemnat guvernarea să renunțe la această idee, întrucît aceasta „arată slăbiciunea guvernării în procesul combaterii acordurilor de cartel și al majorării nejustificate a prețurilor la mai multe produse”.

Slusari s-a expus la acest subiect pe rețelele de socializare.

"Se creează impresia că Parlamentul nu știe ce e de făcut cu aceste ANRE și Consiliul Concurenței din epoca lui Plahotniuc și pornește la Cahul prin Briceni. În primul rînd, aceste două instituții au două sfere de reglementare absolut diferite și o bază legislativă absolut distinctă. Consiliul Concurenței are drept scop combaterea practicilor anticoncurențiale și a concurenței neloiale din toate domeniile și este instituție-cheie în procesul formării prețurilor în condițiile economiei de piață. ANRE are funcții de reglementare importante, însă doar în domeniul energetic. Aproape în toate țările occidentale autoritatea, ce protejează concurența, funcționează separat de orice altă entitate", a argumentat Slusari.

Fruntașul Platformei DA mai spune că pentru a efectua modificările dorite e nevoie de schimbat cardinal legislația, ceea ce presupun parcurgerea multor proceduri tehnico-juridice. În acest sens, există riscul ca timp de un an activitatea ambelor instituții să fie paralizată sub motivul că se reformează.


"Totodată, procesul tentativei скрещивания ужа с ежом va fi de durată enormă. (..)

Monopoliștii împreună cu Untilă, Carpov și Creangă din ANRE, vor avea în continuare viață de lux, jecmănind cetățenii și agenții economici ai acestei țări. Consiliul Concurenței, la moment, nu are conducere și în continuare putem să presupunem cu probabilitatea de 120 % că nu va reacționa la niciun abuz privind scumpirile nejustificate și concertate", a remarcat Slusari.

Potrivit lui, guvernarea are o cale mult mai scurtă de soluționare a problemei prețurilor.

"E nevoie de consolidat Consiliul Concurenții cu oameni integri și profesioniști și de amendat puțin legislația după modelul european, prin extinderea atribuțiilor entității în cadrul identificării acordurilor de cartel. Iar la ANRE este necesar de manifestat voință politică și de a demite epavele lui Plahotniuc, Leancă și Ghimpu în baza Declarației privind capturarea statului", a conchis Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?