X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Slusari cere președintelui să includă subiectul proprietăților R.Moldova în Ucraina pe ordinea de zi a CSS

11 ian. 2021,, 11:07   Politică
6931 0

Vicepreședintele parlamentului și al Platformei DA, Alexandr Slusari a făcut un apel către președintele Republicii Moldova privind includerea în ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate subiectul proprietății Moldovei în Ucraina.

Deputatul argumentează prin faptul că situația ce ține de administrarea bunurilor publice moldovenești în țara vecină, mai ales pe fundalul atribuțiilor limitate ale guvernului care nu poate opera remanieri de cadre, este mai mult decît gravă, reamintind doar cîteva aspecte legate de problema în cauză:

1. Activele a două întreprinderi, cariere de extragere a zăcămintelor din Pervomaisc și Cernăuți practic, sînt pierdute. Apropo, din informație demnă de încredere aflăm că la cariera din Pervomaisc rezervele de granit sînt estimate pentru aproximativ 170 de ani!

2. Sanatoriul Moldova de 17641 m.p. amplasat pe aproximativ 5 ha, teoretic aparține Republicii Moldova, iar practic se află în aer. Nu este clar ce autoritate publică centrală moldovenească actualmente gestionează acest obiect. În țara vecină sanatoriul este scos la licitație din numele unei bănci ucrainene falimentare. Terenul adiacent este subiectul atacului raider din partea oamenilor din anturajul lui Andronache. Pe teritoriul sanatoriului activează mai multe companii, dar nu este clar cui achită acestea plata pentru locațiune.

3. Sanatoriu Moldova din Truscavets, la fel, are un statut juridic neclar, iar colegul meu, deputatul Chiril Moțpan nici acum nu a primit vreun răspuns de la Agenția Proprietății Publice pe problema administrării acestui obiect.


4. Un șir de baze de odihnă de pe litoralul din Ucraina se află în stare deplorabilă. Se urmărește falimentarea premeditată a acestora și privatizarea la prețuri derizorii. Alte bunuri deja sînt expuse la vînzare la prețuri foarte reduse.

„Evident, nici Guvernul interimar și nici Agenția Proprietății Publice nu au o strategie de gestionare a patrimoniului moldovenesc din Ucraina”, a spus Slusari, precizînd că la mijloc ar fi vorba anumite scheme protejate de stat.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?